FAQ BI| CONTACT BI| FEEDBACK BI| SITEMAP BI
Home Media KPDNHEP News Latest News 2016 KPDNKK Puas Hati Dengan Penurunan Kes Membabitkan Kesalahan Peniaga

PUTRAJAYA, 14 DISEMBER 2016 – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK) berpuas hati dengan penurunan kes membabitkan kesalahan peniaga terutama ketika pelaksanaan Skim Kawalan Harga Musim Perayaan (SKHMP) sejak beberapa tahun ini walaupun pemantauan terus diadakan bagi memastikan peniaga mematuhi arahan yang ditetapkan terutamanya membabitkan harga bagi barangan kawalan.

Menterinya, Dato’ Seri Hamzah Zainudin berkata, KPDNKK akan bekerjsama dengan RELA, Penghulu dan Ketua Kampung serta ahli-ahli Friends Of KPDNKK (FOK) untuk memantau lokasi-lokasi yang menjadi tumpuan ramai ketika pelaksanaan SKHMP ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengumumkan penentuan harga maksimum barangan harga terkawal SKHMP Krismas 2016 di Bilik Mesyuarat Bunga Raya, Kompleks KPDNKK di sini, petang ini.

Katanya, penguatkuasaan SKHMP ini bermula dari 19 hingga 28 Disember iaitu tambahan sebanyak lima hari pelaksanaannya berbanding tahun-tahun sebelumnya. Ia merupakan langkah untuk menyekat kenaikan harga barangan keperluan menjelang perayaan Krismas kali ini.

Sebanyak 18 jenis barangan bagi pelaksanaan SKHMP kali ini termasuk ayam belanda impot bagi seluruh Sememanjung dan ayam tua hidup bagi seluruh Sarawak.

“Kesemua barangan harga terkawal terdiri daripada ayam, telur ayam, sayuran, barang kering, daging kambing dan daging babi bagi pelaksanaan skim tahun ini dan terdapat pertambahan barangan berbanding tahun 2015 seperti ayam belanda dan ayam tua hidup”, ujarnya.

“Kesemua barangan ini mendapat permintaan yang tinggi daripada masyarakat yang menyambut perayaan, dan oleh itu kawalan harga dibuat ke atas barangan ini bagi menstabilkan harga dan bekalannya di pasaran”, sambungnya.

Dato’ Seri Hamzah memberi amaran bahawa pihaknya akan mengambil tindakan tegas ke atas mana-mana peniaga yang gagal mematuhi peraturan-peraturan di bawah skim ini dengan mengenakan tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Orang ramai boleh menyalurkan sebarang aduan mengenai kesalahan peniaga ke kementerian ini melalui talian 03-8000 8000 (1Malaysia One Call Centre (IMOCC), Pusat Informasi Dan Gerakan Operasi Strategik (PIGOS) 1-800-866-800, aplikasi telefon pintar Ez ADU atau emal ke This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Do something that pushes your boundaries, something that you wouldn’t ordinarily do. Take a calculated risk and allow yourself to crumble a little