FAQ BI| CONTACT BI| FEEDBACK BI| SITEMAP BI
Home Media KPDNHEP News Latest News 2020 KPDNHEP Yakin Peniaga Patuh SHMMP 2020

6mei

 

SHAH ALAM, 21 MEI 2020 – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) yakin peniaga-peniaga akan mematuhi arahan pelaksanaan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) Hari Raya Puasa, Pesta Keamatan dan Hari Gawai yang bermula semalam ( 20 Mei 2020) dan berakhir pada 3 Jun 2020 nanti.

Sebanyak 11 barangan keperluan yang menjadi tumpuan pengguna sebagai persediaan menyambut Hari Raya serta dua perayaan bagi Sabah dan Sarawak yang berlangsung minggu ini dan minggu depan bagi memastikan pengguna mendapat harga yang munasabah.

Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Seri Haji Hasnol Zam Zam Haji Ahmad ketika ditemui media selepas melakukan lawatan pemantauan di pasar moden Seksyen 6 Shah Alam di sini, hari ini berkata, beliau berpuas hati dengan harga barangan kawalan yang dijual sama ada rendah sedikit atau pada paras maksimum yang dibenarkan di samping memaparkan tanda harga berwarna merah jambu untuk memudahkan pengguna.

Katanya, kerajaan sedia menimbangkan untuk menambah jumlah barangan keperluan untuk dimasukkan di dalam skim ini bagi mengawal harganya jika ia menjadi barangan keperluan tumpuan umum dan kemungkinan berlakunya kenaikan harga yang tinggi disebabkan permintaan yang banyak. Pihaknya, boleh menaikkan sehingga 35 jenis barangan terpilih untuk dikawal sekiranya didapati perlu untuk berbuat demikian walaupun pelaksanaan skim ini masih berlangsung.

Pegawai-pegawai Penguatkuasa KPDNHEP diarahkan agar membuat pemantauan dan pemeriksaan bagi memastikan tidak ada peniaga yang gagal mematuhi pelaksanaan skim yang memasuki tahun ke-20 kali ini.

 Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP