FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2016 KPDNKK Tempat Pegawai Penguatkuasa Pantau Kenaikan Harga

KUALA LUMPUR, 14 OKTOBER 2016 – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan menempatkan pegawai-pegawai penguatkuasanya di lokasi-lokasi strategik seperti di pasar-pasar tani, pasar malam, pasar harian dan beberapa lokasi lain bagi memantau sekiranya berlaku kenaikan harga barangan pada musim perayaan Deepavali ini.

Selain itu, KPDNKK turut mendapat khidmat Friends of KPDNKK (FOK) , Skuad Penguna, RELA, penghulu dan ketua masyarakat bagi memastikan tiada peniaga yang sengaja mengambil kesempatan di atas permintaan yang dijangka meningkat pada musim perayaan itu.

Menterinya, Dato’ Seri Hamzah Zainudin berkata, pihaknya telah mengarahkan agar pegawai-pegawai penguatkuasanya di seluruh negara untuk memberikan perhatian serius terhadap perkara ini selain memastikan peniaga mematuhi Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Di antara kewajipan peniaga ialah menjual barangan harga terkawal tidak melebihi harga maksimum yang ditentukan, meletakkan tanda harga berwarna merah jambu ke atas barangan harga terkawal bagi membezakannya dengan barangan lain serta mempamerkan tanda harga ke atas semua barangan yang dijual.

Sebanyak 18 barangan harga terkawal skim kawalan harga musim perayaan deepavali 2016. Barangan tersebut adalah ayam hidup, ayam standard (disembelih dan dibersihkan beserta kaki, kepala , hati dan hempedal atau mana-mana bahagiannya, ayam super (disembelih dan dibersihkan tanpa kaki, kepala , hati dan hempedal), daging kambing tempatan bertulang, daging kambing, biri-biri import bertulang, daging kambing / biri-biri import tanpa tulang (tidak termasuk peha), daging peha kambing / biri-biri import bertulang, telur ayam (gred A, B, C), tomato, cili merah, kelapa biji, kelapa parut, bawang merah kecil (India), bawang besar import, ubi kentang import (China) dan kacang dal (Australia).

Dato’ Seri Hamzah yang mengadakan sidang media khasnya untuk mengumumkan penentuan harga maksimum barangan harga terkawal Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Deepavali 2016 di Menara Bank Rakyat di sini petang ini berkata, terpulang kepada peniaga untuk menjual barangan mereka asal tidak melepasi harga siling yang ditetapkan kerajaan.

“Skim ini berlangsung selama 14 hari bermula 19 Oktober hingga 1 November 2016. Ini bermakna ia akan berkuatkuasa 10 hari sebelum perayaan dan tiga hari selepas perayaan kerana kita percaya ramai yang membuat persediaan sebelum perayaan berbanding selepas perayaan itu”.

Peniaga diingatkan bahawa kesalahan menjual barangan harga terkawal melebihi harga maksimum yang ditentukan boleh didenda oleh mahkamah sehingga RM100,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya atau kompaun sehingga RM50,000. Manakala bagi syarikat pula, kesalahan tersebut boleh didenda sehingga RM500,000 atau dikompaun sehingga RM250,000.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNKK