FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2020 Pertingkat Pemeriksaan Dan Pemantauan Di Musim PKP

6mei

 

JOHOR, 13 MEI 2020 – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Negeri Johor telah melaksanakan pemeriksaan ke atas harga dan juga bekalan barang-barang keperluan sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac 2020 lalu.

Pemeriksaan ke atas premis yang dijalankan di Negeri Johor adalah sebanyak 3,687 premis. Dari jumlah ini, sebanyak 3,207 premis runcit, borong 367 dan kilang sebanyak 113 premis.

Sepanjang tempoh tersebut juga, pemeriksaan yang dijalankan telah menghasilkan sebanyak 35 kes dengan nilai rampasan sebanyak RM2,324.00 dan telah mengenakan kompaun sebanyak RM 15,400.00

Menteri KPDNHEP,Datuk Alexander Nanta Linggi berkata, sebanyak 499 aduan pengguna diterima di seluruh Negeri Johor sepanjang tempoh PKP yang melibatkan 279 aduan pengguna berkaitan harga dan bekalan; 144 aduan pengguna terhadap perkhidmatan atas talian; 30 aduan pengguna perkhidmatan mengelirukan dan 46 aduan pengguna jenis lain-lain.

Menurutnya, Bahagian Penguatkuasa KPDNHEP telah diarahkan untuk meningkatkan aktiviti pemeriksaan dan pemantauan meskipun pelaksanaan PKP dikuatkuasakan bermula dari 18 Mac 2020 lalu. Pegawai Penguat Kuasa bertugas seperti biasa dan menjalankan pemeriksaan berterusan di seluruh negara menjelang sambutan Hari Raya Puasa dan sambutan Pesta Kaamatan di Negeri Sabah serta sambutan Pesta Gawai di Negeri Sarawak yang akan tiba beberapa hari selepas sambutan Syawal. Ini bagi memastikan bekalan barangan keperluan musim perayaan dalam keadaan stabil dan mudah diperolehi dengan harga yang berpatutan.

Katanya, Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) untuk Hari Raya Puasa ini akan dilancarkan dalam masa terdekat. Tempoh pelaksanaannya cuma seminggu sahaja dengan diikuti untuk Pesta Kaamatan dan Hari Gawai yang menyusuli beberapa hari selepas itu. SHMMP semasa PKP tidak perlu diadakan kerana harga dan bekalan barangan keperluan masih stabil.

Datuk Alexander mengadakan lawatan kerjanya ke Johor Bahru dengan mengadakan pertemuan dengan warga kerja KPDNHEP Negeri Johor, mengadakan lawatan ke kilang sardin, King Cup dan sebuah pemborong di Masai, dekat sini.

 Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP