FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2020 Kerajaan Berhak Naikkan Jumlah Barangan Untuk Dikawal

6mei

 

KAJANG, 20 MEI 2020 - Kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna ( KPDNHEP) boleh menambah jumlah barangan yang perlu dikawal semasa pelaksanaan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) Hari Raya Puasa, Pesta Kaamatan dan Hari Gawai sekiranya dilihat ada petanda bahawa harga barangan tersebut akan dinaikkan peniaga disebabkan permintaan yang tinggi.

Menteri KPDNHEP, Datuk Alexander Nanta Linggi berkata, pihaknya boleh menaikkan sehingga 35 jenis barangan dan bukan setakat 27 seperti pelaksaaan skim ini tahun lalu jika dilihat ada sebab yang kuat untuk harga dikawal melalui skim ini. Baut masa ini, sebanyak 11 barangan keperluan yang menjadi tumpuan ramai dikawal harga maksimumnya supaya tidak membebankan pengguna.

Beliau yang melakukan lawatan sempena hari pertama pelaksanaan SHMMP Hari Raya Puasa di Pasaraya Econsave , Jalan Reko dekat sini berkata, pihaknya melalui pegawai-pegawai penguatkuasa sentiasa turun padang tanpa henti bagi memastikan harga keperluan barangan utama sentiasa terkawal bagi kesejahteraan pengguna.
Dalam lawatan ini, beliau berpuas hati dengan harga yang ditawarkan bagi barangan keperluan dan berharap pengguna dapat membuat pilihan yang bijak dalam berbelanja. Beliau juga ingin supaya pengguna membantu pihak dengan melaporkan perbuatan mana-mana peniaga yang sengaja menaikkan harga barangan terkawal disamping tidak memaparkan tanda harga yang jelas.

Katanya, KPDNHEP tidak berkompromi dengan mana-mana peniaga yang sengaja melanggar arahan skim ini dengan menaikkan harga melebihi harga siling yang ditetapkan dalam skim ini. Pihaknya telah mengeluarkan notis Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan kepada seorang peniaga di pasar di Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur kerana menjual ayam melebihi harga siling yang ditetapkan.

Hadir sama, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Seri Haji Hasnol Zam Zam Haji Ahmad, Pengarah Penguatkuasa KPDNHEP, Dato’ Haji Iskandar Halim Sulaiman, kedua-dua Timbalan Ketua Setiausaha dan Pengarah KPDNHEP Selangor.

 Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP