FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2020 Skim Harga Maksimum Tiga Musim Perayaan Diumumkan

6mei

 

PUTRAJAYA, 19 MEI 2020 - Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) bagi Hari Raya Puasa, Pesta Kaamatan serta Hari Gawai yang akan disambut beberapa hari lagi diumumkan hari ini. Pengumuman oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Alexander nanta Linggi di Dewan Serbaguna kementerian ini menyaksikan pelaksanaan skim ini yang bermula esok ( 20 Mei 2020) diperuntukkan selama 15 hari untuk Hari Puasa sehingga 3 Jun 2020.

Manakala bagi Perayaan Pesta Kaamatan akan disambut di Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan pada 31 Mei ini dan Hari Gawai disambut di Sarawak pada 1 Jun 2020, memperlihatkan SHMMP Pesta Kaamatan 2020 dan SHMMP Hari Gawai 2020 akan bermula daripada 28 Mei hingga 3 Jun 2020 iaitu selama tujuh hari. Tempoh keseluruhan pelaksanaan skim tiga perayaan ini ialah selama 15 hari.

“ Kementerian telah mengenal pasti 11 jenis barangan untuk ditentukan harga maksimum bagi pelaksanaan SHMMP Hari Raya Puasa 2020. Manakala sebanyak 11 jenis barangan telah ditetapkan bagi SHMMP Pesta Kaamatan dan Hari Gawai 2020” ujarnya pada majlis yang turut dihadiri Timbalannya, Dato’ Haji Rosol Wahid, Ketua Setiausaha, Datuk Seri Haji Hasnol Zam Zam Haji Ahmad, kedua-dua Timbalan Ketua Setiausaha serta Pengarah Penguatkuasa KPDNHEP.

Kesemua barangan ini mendapat permintaan tinggi daripada masyarakat yang menyambut perayaan, oleh itu kawalan harga dibuat ke atas barangan ini bagi menstabilkan harga dan bekalannya di pasaran.

“Penentuan harga maksimum pengeluar, borong dan runcit dibuat mengikut kewajaran dan kesesuaian bagi penguatkuasaan kawalan harga yang lebih berkesan untuk memastikan harga yang berpatutan bagi manfaat pengguna dan peniaga,” tambahnya.

Penentuan harga barangan bagi negeri-negeri dibuat mengikut kesesuaian harga pasaran semasa dengan turut mengambil kira faktor perubahan harga, khususnya bagi barangan import yang dipengaruhi harga dari negara asal, perubahan kadar tukaran mata wang dan peningkatan kos utiliti penternak.

Sebanyak 11 jenis barangan dikawal bagi Hari Raya Puasa bagi seluruh Semenanjung Malaysia seperti ayam hidup, ayam standard, ayam super, telor, daging lembu tempatan, daging lembu impot, kelapa biji dan kelapa parut. Ia termasuk untuk Pesta Kaamatan dan Hari Gawai, masing – masing juga melibatkan sebanyak 11 jenis yang dikenal pasti bagi Sabah dan Sarawak.

Datuk Alexander turut berkata, bagi membendung kenaikan harga yang tidak munasabah oleh peniaga yang tidak bertanggungjawab, tindakan pengeluaran notis di bawah Seksyen 21, Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 akan dilaksanakan ke atas mana-mana pihak yang didapati menaikkan harga barangan secara mendadak dan ketara. Tindakan tegas akan diambil terhadap peniaga yang gagal mematuhi peraturan-peraturan skim ini.

 Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP