FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2020 Tindakan Tegas Ke Atas Peniaga Yang Sengaja Naikkan Harga

6mei

 

MELAKA, 13 MEI 2020- Bahagian Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan bertindak tegas ke atas mana-mana peniaga yang sengaja mengambil kesempatan dengan menaikkan harga terutama melibatkan barang-barang kawalan.

Menterinya, Datuk Alexander Nanta Linggi berkata, semua aduan yang lengkap akan disiasat oleh pihaknya dan jika terbukti dakwaan seperti aduan tersebut, kompaun akan dikeluarkan kepada peniaga yang berkenaan.

Mengulas mengenai adanya pasaraya yang menjual topeng muka dengan harga yang mahal melebhi harga siling RM 1.50 bagi 3 lapis (3 ply). Kesempatan ini katanya digunakan mereka sebagai memenuhi syarat bahawa pelanggan mesti memakai topeng muka serta mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) jika ingin berurusan di pasaraya berkenaan.

Datuk Alexander menggesa orang ramai yang mempunyai maklumat membuat aduan kepada KPDNHEP yang berhampiran agar siasatan dapat dilakukan segera.

“Bukan sahaja mengenai topeng muka, orang ramai juga perlu membuat aduan kepada KPDNHEP jika mendapati ada peniaga yang tidak jujur supaya tindakan dapat diambil segera,” ujarnya kepada media selepas melakukan lawatan kerja ke Kilang Mamee di Ayer Keroh dekat sini hari, ini.

Untuk Negeri Melaka katanya, sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac hingga 12 Mei 2020, jumlah pemeriksaan premis yang dijalankan di Negeri Melaka adalah sebanyak 2,010 premis. Dari jumlah ini, sebanyak 1,899 premis runcit telah diperiksa, borong (106) dan kilang sebanyak 5 premis.

KPDNHEP Melaka turut menerima sebanyak 37 aduan berkaitan topeng muka / hand sanitiser, 50 aduan mengenai harga manakala 68 merangkumi pelbagai aduan yang berjumlah 155 aduan.

Terdapat tiga kes direkodkan yang melibatkan kesalahan tiada tanda harga dan tiada lesen barang kawalan dikesan berlaku di Melaka. KPDNHEP Melaka turut membuat rampasan gula pasir berjumlah RM684.00

 Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP