FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2020 Kerajaan Sedia Perkenalkan Kawalan Harga Ayam Jika Isu Ayam Tidak Stabil

PENIAGA DISARAN GUNA APLIKASI MYSEJAHTERA

 

PULAU PINANG, 21 JUN 2020 – Kerajaan sedia mempertimbangkan untuk mengenakan skim kawalan harga ayam sekiranya harga ayam masih tinggi sehingga membimbangkan pengguna.

Dalam tinjauan di pasar awam di Bukit Mertajam dan di Georgetown, harga ayam yang dijual adalah sekitar RM 8 hingga RM 9.50 sekilo berbanding harga ayam yang dijual di pasaraya-pasaraya besar di negara ini.

Alasan seperti harga yang dibeli dari pemborong mahal, larangan menyembelih di pasar, tiada tempat simpanan, bekalan dibeli tidak banyak serta beberapa alasan lain menjadikan harga ayam ini naik mendadak semasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Pembukaan sektor ekonomi serta jumlah permintaan yang meningkat turut mempengaruhi situasi ini berbanding semasa pelaksanaan PKP sebelum ini.

Dalam tinjauan yang dilakukan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Alexander Nanti Linggi di pasar awam Kg. Baru Bukit Mertajam dan Pasar Chow Rasta di George Town dalam siri lawatan turun padangnya ke negeri Pulau Mutiara itu, mendapati bahawa harga ayam naik agak mendadak selepas pelaksanaan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) Hari Raya Puasa yang berakhir 3 Jun lalu. Pada pelaksanaan SHMMP itu, harga ayam standard diletakkan pada harga siling RM 7.50 sekilo.

Menurut Datuk Alexander, pihaknya akan meneliti rantaian bekalan untuk memastikan di peringkat manakah yang mempengaruhi kenaikan harga ayam itu. Beliau memberi amaran bahawa tindakan tegas di bawah Akta Kawalan harga dan Anti Pencatutan (AKHAP) 2011 ke atas mana-mana pihak yang jelas mengaut keuntungan secara tidak munasabah sehinggakan menimbulkan kerisauan dan membebankan pengguna.

“Pemeriksaan ke pasar-pasar awam akan diteruskan di seluruh negara di bawah Ops Catut 7.0 dengan mengeluarkan notis kepada mana-mana peringkat bagi mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi harga ayam ini. Saya juga akan menemui Persatuan Penternak Ayam bagi melihat secara dekat isu ini di samping akan terus mempertingkatkan kerjasama dua hala dengan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MOA) bagi mencari satu pendekatan yang kolektif,” katanya pada sidang medianya di Seberang Jaya dekat sini, hari ini.

Beliau juga mengulangi amarannya bahawa tindakan tegas akan diambil ke atas mana-mana peringkat sama ada penternak, pemborong atau peruncit sekiranya didapati wujud berlaku pencatutan.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP