FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2020 Tindakan Pemantauan Terhadap Peniaga-Peniaga Ayam Dibawah Akta Kawalan Harga Dan Antipencatutan (AKHAP) 2011

UPIN DAN IPIN BANTU PROMOSI KEMPEN BELI BARANGAN MALAYSIA

 

PUTRAJAYA, 19 JULAI 2020 - Bahagian Penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah melaksanakan pemeriksaan berhubung kenaikan harga ayam ekoran daripada aduan yang diterima daripada orang ramai pada 15 Jun 2020 lalu.

Dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan Pengarah Penguat kuasa KPDNHEP, Dato’ Haji Iskandar Halim Sulaiman menyebut bahawa pemantauan telah dilaksanakan di bawah perundangan Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011 untuk mengenal pasti peringkat rantaian pembekalan yang memulakan punca kenaikan tersebut serta mengesan sekiranya wujud aktiviti pencatutan.

“Hasil pemeriksaan yang dilaksanakan pada tempoh 17 Jun hingga 30 Jun 2020, sebanyak lapan kertas siasatan telah dibuka ke atas peniaga-peniaga ayam yang disyaki melakukan kesalahan mencatut. Semua kertas siasatan tersebut sedang dalam siasatan lanjut untuk melengkapkan dokumen pembuktian sebelum dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya, (TPR) KPDNHEP. Lapan kes ini melibatkan empat peruncit di Pasar Awam Melaka dan empat pemborong ayam iaitu satu di Melaka dan tiga lagi di Kuala Lumpur. Semua kes tersebut sedang disiasat di bawah Seksyen 14(1) AktaKawalan HargadanAntipencatutan (AKHAP)2011,” ujarnya.

Hasil pemantauan harga ayam semasa pada bulan Julai 2020 ini mendapati harga runcit ayam standard telah mula menunjukkan trend penurunan di pasar basar dan pasaraya bermula 1 hingga 17 Julai 2020.

Menurut Dato’ Haji Iskandar Halim lagi, trend ini adalah selari dengan penurunan harga ladang ayam hidup yang menunjukkan penurunan harga pada minggu kedua Julai antara RM4.50 hingga RM5.40/kg daripada minggu pertama RM5.20/kg hingga RM6.10/kg pada Julai 2020. Harga ayam standard pada bulan Julai 2020 adalah antara RM8.00/kg hingga RM8.50/kg dan telah menurun pada minggu keduadenganhargaRM7.60/kghinggaRM7.90/kg.

“KPDNHEP akan terus memantau bekalan dan harga ayam semasa di pasaran supaya pengguna dapat memperolehi ayam dengan harga yang berpatutan,” tambahnya.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP