12 NEGARA SAHKAN PENYERTAAN DI FIM 2019

 

KUALA LUMPUR, 6 MAC 2019 – Sebanyak 12 negara seperti Amerika Syarikat, Itali, UAE, Australia, United Kingdom, Korea Selatan, Belanda dan Singapura telah mengesahkan untuk mengambil bahagian dalam Pameran dan Persidangan Francais Antarabangsa (FIM) 2019 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Kuala Lumpur (KLCC) mulai 5 hingga 7 April ini.

Pameran yang turut menarik lebih 100 syarikat francais luar dan tempatan itu dianjurkan bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan Persatuan Francais Malaysia (MFA).

Dalam sidang medianya di sini, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Muez Abd. Aziz berkata, francais boleh dilihat sebagai satu lagi produk eksport negara kerana banyak syarikat francais tempatan telah berjaya menembusi pasaran luar.

Buat masa ini sebanyak 66 syarikat francais tempatan telah bertapak di luar negara malah usaha juga akan dipertingkatkan untuk mencapai sasaran sebanyak 80 francais menjelang tahun 2020 nanti.

Pameran tiga hari itu bukan sahaja diisi dengan pameran, tetapi ia juga sebagai medan pertemuan perniagaan (business matching) seminar, pertukaran maklumat serta memperkenalkan inovasi baharu dalam dunia francais.

Pada tahun ini, FIM turut memaparkan dua elemen baharu iaitu pembelajaran dan dobi yang berbentuk layan diri.

FIM yang memasuki edisi ke-26 itu akan menjadi medan pengumpulan usahawan francais tempatan dan antarabangsa, agensi kerajaan serta institusi kewangan di bawah satu bumbung. Dengan sasaran seramai 12,000 pengunjung, FIM dijangka akan menarik nilai pelaburan sebanyak RM 400 juta dari syarikat-syarikat antarabangsa melalui aktiviti Francise in-Buying Mission.

Hadir sama, Timbalan Ketua Setiausaha ( Perdagangan Dalam Negeri) KPDNHEP, Datuk Badrul Hisham Mohd, Pengarah Bahagian Pembangunan Francais KPDNHEP, Shamshuzaman Sulaiman serta pegawai-pegawai Persatuan Francais Malaysia.

 

Oleh : Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP