2933 USAHAWAN DAPAT MANFAAT MELALUI PROGRAM SSM BIZGRANT

SHAH ALAM, 23 APRIL 2019 – Seramai 2933 usahawan mendapat manfaat menerusi peruntukan yang disalurkan melalui program SSM BizGrant yang dimulakan sejak 2018 lalu dengan melibatkan peruntukan sebanyak RM 8.8 juta.

Penganjuran kali terakhir membabitkan Kuala Lumpur dan Selangor yang diadakan selama dua hari bermula 22 April dan berkahir hari ini menyasarkan seramai 400 penerima dengan nilai peruntukan yang disediakan sebanyak RM 1.2 juta.

Majlis penutup yang berlangsung di Dewan Raja Muda Musa, Seksyen 7 di sini menjadi sejarah buat program ini kerana ia dirasmikan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Hadir sama pada majlis ini, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Muez Abd Aziz yang juga selaku Pengeusi Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Meneruis program BizGrant ini, usahawan yang terpilih menrusi proses temuduga, akan diberikan geran sebanyak RM 3,000 dalam bentuk barangan untuk memulakan atau mengembangkan perniagaan mereka.

Datuk Seri Saifuddin dalam ucapannya berkata SSM BizGrant ini adalah satu contoh bahawa kerajaan sentiasa memberikan galakan kepada masyarakat agar menceburi perniagaan dengan menyediakan pelbagai peluang dan sokongan .

Bagi Pengerusi SSM, Datuk Muez Abd Aziz berkata program ini adalah salah satu daripada program Tanggungjawab Sosial (CSR) SSM untuk dikongsi bersama dengan masyarakat. Sebagai agensi yang bertanggungjawab untuk mengawal selia sektor korporat, SSM mengambil inisiatif untuk menggerakkan aspirasi kerajaan ke arah mewujudkan budaya keusahawanan dalam kalangan rakyat.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP