soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

6 KOMPLEKS BELI BELAH DI SARAWAK TERIMA PENARAFAN ZPT

BINTULU, 30 SEPTEMBER 2019 – Enam komplkes beli belah di negeri Sarawak hari ini terpilih menerima penarafan Zon Perdagangan Terpilih (ZPT) bagi zon Zarawak setelah memenuhi kriteria-kriteria yang ditetapkan.

Enam kompleks tersebut adalah Times Square Megamall, Bintulu, Boulevard Shopping Mall, Kuching, Plaza Semanggang Sri Aman, Bintang Megamall Miri, Permaisuri Imperial City Mall Miri dan Li Hua Plaza Bintulu.

Pemantauan selama dua tahun diadakan oleh pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bagi memastiukan semua peniaga di dalam kompleks berkenaan melaksanakan urusniaga yang beretika, menjual dengan harga patut serta mengutamakan keselamatan pelanggan dan peniaga serta mematuhi perundangan

Penarafan ini menjadi inspirasi kepada kompleks-kompleks perniagaan yang terbabit untuk terus mempertingkatkan inisiatif bagi menjadikan lokasi mereka sebagai destinasi membeli belah dan pelancongan.

Majlis penarafan ini disempurnakan Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Tuan Chong Chieng Jen di Times Square Megamall di sini hari ini. Hadir sama, Timbalan Ketua Setiausaha Kepenggunaan dan Pengurusan KPDNHEP, Dato’ Rostam Affendi Dato’ Salleh, Pengarah Penguatkuasa, Dato’ Iskandar Halim Sulaiman dan Ahli Dewan Undangan Negeri Tanjung Batu serta Pengarah KPDNHEP Sarawak.

Masing-masing menerima sijil dan plak penghargaan yang disampaikan Tuan Chong Chieng Jen. Sebanyak 46 kompleks layak diberikan penarafan ZPT ini yang meliputi tiga zon iaitu Zon Utara, Zon Selatan serta Zon Sarawak.

KPDNHEP juga akan membantu mempromosi ZPT terpilih sebagai destinasi membeli belah, memasukkan di dalam direktori pelancongan, memperbanyakkan program outreach, memperbanyakkan premis penerima anugerah harga patut dan memasukkan dalam direktori premis perdagangan di dalam laman portal kementerian.

Tuan Chong berharap agar semua pemilik perniagaan di dalam kompleks-kompleks yang terpilih agar bersama menjaga reputasi serta mematuhi etika dan perundangan dalam menjalankan urus niaga agar penarafan yang diberikan itu tidak ditarik balik atas kesalahan-kesalahan yang melanggar kriteria pemilihan.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP