soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

ADUAN PENIPUAN DALAM TALIAN AMBIL ALIH KEDUDUKAN TERATAS

PUTRAJAYA, 15 OGOS 2019 – Penipuan dalam talian kini mengambil alih kedudukan aduan paling banyak mengatasi aduan berkaitan harga jualan makanan dan minuman selepas berada di tangga kedua buat sekian lama.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, kerancakan urus niagab dalam talian sejak kebelakangan ini menjadikan isu ini semakin bertambah. Aduan-aduan seperti barangan yang diterima agak lewat dari tempoh yang dijanjikan, pesanan yang diterima tidak sama seperti yang dibeli, barangan yang diterima rosak dan sebagainya menjadi kes-kes yang diadukan kepada kementerian ini oleh pembeli.

“Kementerian memandang serius perkembangan yang berlaku ini dan sentiasa mengambil langkah-langkah perlu agar fenomena ini tidak menjejaskan kerancakan urus niaga bentuk baharu ini yang memudahkan pelanggan,” ujarnya selepas melancarkan MyPay di salah sebuah hotel di sini.

Pindaan yang diluluskan di Parlimen bagi menaikkan nilai tuntutan kepada RM 50,000 bagi kes-kes yang dirujuk ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) akan melindungi pengguna di samping memberikan kegerunan kepada peniaga.

Ujarnya, pengguna boleh memfailkan kes-kes atau aduan mereka ke TTPM untuk diadili kerana kosnya murah, tanpa perlu melantik peguam dan kes-kes yang dirujuk akan diselesaikan dengan cepat. Taburan pejabat TTPM di seluruh negara membolehkan kes-kes yang dirujuk dapat diselesaikan dengan cepat.

Datuk Seri Saifuddin turut menyarankan supaya peniaga dalam talian khususnya berdaftar dengan Suruhanjaya Syarlkat Malaysia (SSM) di bawah program Biztrust kerana ia akan lebih diyakini pengguna di samping lebih telus dan terurus. Pengguna pastinya akan mendapat apa yang diiklankan dan mudah membuat tuntutan ganti rugi sekiranya berlaku sebarang kegagalan di peringkat penjual.

Katanya, pendaftaran untuk program ini masih berjalan dan sehingga kini kira-kira 3,000 peniaga telah membuat pendaftran.Beliau juga menyeru agar peniaga-peniaga dalam talian ini lebih bertanggungjawab dan mematuhi etika perniagaan sepenunya ketika menjalankan urus niaga.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP