AEON BANTU RINGANKAN BEBAN GOLONGAN MISKIN

BUKIT MERTAJAM, 15 DISEMBER 2018 –  Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail hari ini menyempurnakan majlis penyampaian sumbangan berupa pakaian dan peralatan sekolah kepada seramai 200 pelajar miskin dalam program “ Kembali ke Sekolah ”.

Program anjuran KPDNHEP bersama AEON Co. (M) Bhd, AEON Credit Service Malaysia Berhad itu berlangsung di AEON Bukit Mertajam, di sini. Seramai 200 pelajar miskin dari sekitar Kulim, Bandar Baru dan Bayan Baru, Pulau Pinang terpilih menerima sumbangan pakaian dan peralatan persekolahan.

Sekolah-sekolah yang terplilih adalah SJKT Kulim, SJKT Ladang Sungai Ular,
SK Junjong, SJKC Chong Heng, SK Kulim, SK Bandar Baharu, SK Relau dan SJKC Sin Min Junjong.

KPDNHEP amat berbesar hati dan berbangga dengan keprihatinan serta inisiatif yang diambil oleh AEON bagi membantu meringankan beban golongan miskin terutamanya dalam aspek pendidikan.

AEON akan terus menggerakkan usaha mereka dalam membantu golongan yang memerlukan selaras dengan tanggungjawab sosial korporat mereka bagi membantu melahirkan rakyat yang sejahtera.

Hadir sama, Pengerusi AEON Co (M) Bhd, Datuk Iskandar Sarudin, Pengarah Urusan AEON Co(M) Bhd, Shinobu Washizawa, Pengarah Urusan AEON Credit Service Malaysia Berhad, Kenji Fujita dan pegawai-pegawai kanan KPDNHEP.

Program “Kembali ke Sekolah” AEON ini mula diperkenalkan sejak tahun 2012. Ia diadakan setiap tahun bagi membantu pelajar-pelajar miskin untuk meneruskan persekolahan mereka.

Menurut Datuk Seri Saifuddin, kerjasama pihak swasta dengan Kementerian ini dilihat mampu mengurangkan bebanan yang dihadapi golongan miskin pada setiap kali menjelang musim persekolahan dalam menyediakan kelengkapan persekolahan untuk anak-anak mereka.