AEON PERKENAL TRANSAKSI PEMBAYARAN ELEKTRONIK

SHAH ALAM, 15 NOVEMBER 2018 – Kumpulan AEON hari ini mengambil inisiatif menyokong matlamat mewujudkan masyarakat tanpa tunai dengan memperkenalkan kad AEON Member Plus Visa dan aplikasi mudah alih AEON Wallet dalam transaksi di semua pasaraya kumpulannya.

Kedua-dua produk tersebut yang dilancar secara rasminya Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail di pasaraya AEON Shah Alam ini menyatakan bahawa transkaksi tanpa tunai semakin berkembang dan beliau mahukan agar lebih banyak rangkaian runcit menerima pakai polisi digital di samping membuka peluang kepada lebih ramai peniaga untuk menyertai inisiatif yang berguna di masa depan.

Katanya, kerajaan dan Bank Negara kini berusaha memperkasakan rakyat Malaysia untuk menggunakan kaedah pembayaran tanpa tunai dengan melancarakan inisiatif seperti Ranga Kerja Pemindahan Kredit Saling Operasi (ICTF) yang memudahkan pembayaran tanpa tunai.

Bank Negara Malaysia merancang untuk meningkatkan bilangan transaksi pembayaran elektornik (e- pembayaran) kepada 200 urus niaga per kapita dalam tempoh beberapa tahun akan datang dalam mengemudi Malaysia ke arah menjadi sebuah negara tanpa tunai.

Hadir sama, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Seri Jamil salleh, Pengarah Urusan AEON Asia Sdn.Bhd dan AEON Co.(M) Bhd, Kenji Pujita serta pegawai-pegawai kanan syarikat ini.

AEON turut berhasrat menyokong usaha memperkenalkan kad AEON Member Plus Visa dan AEON Wallet bagi menangkis tanggapan umum bahawa pembayaran tanpa tunai adalah tidak selamat dan bukan mesra pengguna.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP