ANGKASA BANTU KURANG KOS SARA HIDUP

KUALA LUMPUR, 4 APRIL 2019 – Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) diminta membantu menyediakan kertas cadangan tentang peranan dan fungsi koperasi untuk membantu menurunkan kos sara hidup.

Keputusan ini dicapai dalam Mesyuarat Majlis Tindakan Sara Hidup Negara   (NACCOL) Bilangan 2 /2019 yang bermesyuarat di Bangunan Parlimen di sini petang tadi. Angkasa diminta membentangkan cadangan mereka pada mesyuarat akan datang.

Angkasa yang mempunyai lebih 6000 koperasi serta jumlah keahlian yang ramai dilihat boleh membantu dengan cadangan-cadangan berkaitan isu perumahan serta isu-isu lain yang menyumbang kepada pengurangan kos sara hidup rakyat.

Pada mesyuarat ini, NACCOL turut menerima cadangan Kementerian Perdagangan dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) berkenaan pelaksanaan beberapa item makanan terpilih untuk dikategorikan sebagai barang kawalan.

Cadangan tersebut membabitkan ayam standard, telor ayam gred C, kobis bulat import, ikan kembong dan kelapa biji. Mekanisma pelaksanaan cadangan-cadangan ini akan dibincangkan dengan kementerian-kementerian terlibat.

Mesyuarat NACCOL yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail itu turut menyentuhkan tentang pelaksanaan e–dagang di Malaysia yang dilhat mampu mengurangkan peranan orang tengah dan kos jualan barangan pengguna.

Jawatankuasa Tindakan Kebangsaan E- dagang (National Action Committee on e- Commerce) ditubuhkan pada mesyuarat NACCOL dan mengarahkan KPDNHEP mengetuai dan menyelaras usaha ini dengan tujuan memperkasa pelaksanaan sistem e-dagang dan bayaran tanpa tunai di negara ini. KPDNHEP adalah kementerian yang bertanggungjawab menguatkuasa undang-undang dan menerima aduan pengguna berkaitan perniagaan online.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP