BAHAGIAN PENGUATKUASA DAPAT PENGARAH BAHARU

PUTRAJAYA, 4 JANUARI 2019 – Bahagian Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) hari ini menerima Pengarahnya yang baharu apabila Dato’ Haji Iskandar Halim Sulaiman dilantik mengisikan kekosongan yang ditinggalkan penyandangnya, Dato Mohd. Roslan Mahayuddin.

Majlis serah tugas yang berlangsung di Dewan Serbaguna KPDNHEP petang ini antara Dato Mohd. Roslan Mahayuddin kepada penganti beliau, Dato Haji Iskandar berlangsung dalam suasana sayu sambil disaksikan Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Seri Jamil Salleh.

Dato’ Haji Iskandar, 58 dilahirkan di Raub, Pahang memiliki Ijazah Sarjana Muda Sosiologi dari Universiti Sains Malaysia. Mula berkhidmat sebagai Merinyu Penguatkuasa di Kementerian Perdagangan Dan Perindustrian pada 1981 mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang penguatkuasaan.

Pernah berkhidmat di beberapa negeri seperti Pahang, Perlis dan Sarawak sebelum dibawa balik ke Ibu pejabat pada tahun 2005 untuk mengisi kekosongan sebagai Pengarah Unit Perlindungan Harta Intelek.

Pada tahun 2017, Dato’ Haji Iskandar dilantik sebagai Timbalan Pengarah Penguatkuasa (Cawangan Operasi Khas) sebelum dilantik sebagai Pengarah Penguatkuasa.

Bagi beliau, Bahagian Penguatkuasa ini mempunyai cabaran yang berat dengan jumlah keanggotaan di bahagian ini sekadar 2,300 berbanding jumlah penduduk negara dan peniaga. Selian ini, beliau telah bersedia untuk berhadapan dengan isu-isu yang disalurkan melalui media sosial dan sentiasa mengingatkan pegawai serta anggotanya supaya bersiap siaga dan mengambil tindakan pantas di atas setiap aduan sebelum menjadi isu besar.

Beliau akan meneruskan pendekatan yang diperkenalkan oleh mantan Pengarah dan dari semasa ke semasa mencari alternatif yang sesuai bagi pendekatan yang berkesan bagi mengimbangi pembangunan negara, rakyat dan isu-isu kepenggunaan.

Sementara itu, Dato Mohd. Roslan yang dilantik sebagai Ketua Pengarah Perbadanan Harta Intelek (MyIPO) akan menggunakan segala pengalaman dan kemampuan beliau untuk meletakkan agensi ini di peta kejayaan di samping akan menjalinkan kerjasama dengan KPDNHEP dalam aktiviti penguatkuasaan dan menangani isu certak rompak dan barangan tiruan.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP