soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

BANTU TANGANI KEBANJIRAN PENIAGA ASING

SHAH ALAM, 20 NOVEMBER 2019 – Kerajaan Negeri Selangor akan memberi tumpuan khusus bagi memastikan tiada pendatang asing yang mengambil kesempatan berniaga di negeri itu di samping memberi peluang untuk membangunkan peniaga dan penjaja kecil tempatan untuk berkembang.

Kerjasama semua pihak terutamanya daripada Persatuan Peniaga ditagih bagi mengenal pasti potensi peluang serta kawasan yang strategik bagi memastikan golongan peniaga dan penjaja kecil ini mendapat pembelaan dari pihak kerajaan.

Demikian ditegaskan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Desa dan kampung Tradisi yang juga merangkap Pengerusi Majlis Perunding Penjaja dan Peniaga Kecil (M3PN) Negeri Selangor, Puan Rodziah Ismail.

Beliau yang mewakili Menteri Besar Selangor pada majlis penutupan Sambutan Hari Peniaga dan Penjaja Kecil Zon Tengah di perkarangan AEON Big Seksyen 23 Shah Alam dekat sini berkata, sudah tiba masanya untuk semua urusniaga membabitkan peniaga dan penjaja kecil di negeri ini mengguna e-wallet selaras dengan perkembangan terkini.

Katanya, melalui keadah ini, pengguna akan lebih mudah melakukan urusniaga tanpa perlu membawa wang tunai yang banyak.

Beliau yang membacakan teks ucapan Menteri Besar berkata, tinjauan Laporan Ekonomi 2019, pertumbuhan KDNK dijangka meningkat daripada 4.8% kepada 4.9% pada tahun 2020. Perkembangan ini dipacu oleh permintaan domestik yang kekal berdaya tahan.

Penjaja dan peniaga kecil sering dilabelkan sebagai golongan yang berniaga di tepi jalan, tiada lesen dan persepsi yang kurang menyenangkan. Walau bagaimanapun, kehadiran golongan ini amat penting dalam ekosistem ekonomi negara.

Mengikut rekod rasmi daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dianggarkan seramai 1,500,000 (satu juta lima ratus ribu) penjaja dan peniaga kecil telah didaftarkan. Daripada jumlah tersebut, kategori makanan dan minuman (F&B) mendahului dengan 43%, diikuti dengan kategori perkhidmatan dengan 14% daripada jumlah berdaftar tersebut.

“Oleh yang demikian, jangan kita memandang remeh akan kewujudan masyarakat penjaja dan peniaga kecil ini,” ujarnya.

Prestasi ekonomi dunia yang mencabar memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi di Malaysia. Keadaan ini juga membawa hikmah kepada penjaja dan peniaga kecil untuk terus berkembang. Hanya kerana ekonomi yang mencabar tidak bermakna peluang untuk berniaga tertutup, terutamanya bagi penjaja dan peniaga kecil.

Isu utama bidang perniagaan mikro, kecil dan sederhana adalah kebolehcapaian, terutamanya untuk penjaja dan peniaga kecil. Ramai yang mahu berniaga, mereka berusaha dan mereka hendak belajar. Justeru, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk memberi mereka peluang dan tunjuk ajar mengenai cara-cara untuk lebih maju.

Sambutan Hari Penjaja dan Peniaga Kecil (SHPPK) Peringkat Zon Tengah Tahun 2019 dianjurkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan dengan kerjasama Pejabat Exco Pembangunan Usahawan, Luar Bandar, Desa, dan Kampung Tradisi serta Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) Negeri Selangor.

Sebanyak 80 penjaja dan peniaga kecil, 30 Usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) dan 15 food truck terlibat dalam program ini. Terdapat juga jualan produk makanan dari Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dan Inisiatif Kedai Ekonomi Pengguna (i-Keep) yang menawarkan harga murah dan berpatutan kepada pengunjung.

Sasaran sehingga 5000 orang pengunjung hadir memeriahkan program dengan nilai jualan hampir RM100, 000. Program ini bertujuan untuk mengiktiraf dan mengangkat martabat golongan penjaja dan peniaga kecil dengan memberi peluang kepada mereka untuk melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti seperti pameran dan jualan produk-produk perniagaan.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP