soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

BARANGAN TIRUAN BERNILAI RM 1.09 JUTA DILUPUS

NILAI , 18 SEPTEMBER 2019 – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Wilayah Persekutuan Putrajaya hari ini melupuskan barangan tiruan bernilai RM 1.09 juta meliputi 33 kes sitaan di bawah Akta Perihal Dagangan 2011.

Pelupusan ini merupakan pelupusan eksibit bilangan 6/2019 yang dilaksanakan di Kompleks Penyimpanan Bahagian Penguatkuasa, KPDNHEP di sini.

Barangan tiruan yang dilupuskan adalah beg tangan, beg galas, dompet, kemeja T, seluar, kasut, aksesori telefon, toner katrij dan arak. Kesemua barangan yang dilupuskan merupakan rampasan ke atas pelanggaran kesalahan di bawah Akta Perihal Dagangan 2011.

Pelupusan ini diketuai Timbalan Pengarah Penguatkuasa, Rosli Ahmad dan dibantu pegawai-pegawai dari Ibu pejabat Putrajaya.

Menurut Rosli, pelupusan ini adalah kali keenam dalam tahun ini selepas menerima arahan daripada pihak mahkamah dan pengawal perihal dagangan.

“Jumlah keseluruhan pelupusan yang telah dijalankan oleh KPDNHEP Putrajaya sejak Januari sehingga Julai 2019 ialah RM 1.87 juta melibatkan 173 kes sitaan,” ujarnya.

Turut sama, wakil-wakil pemegang cap dagangan yang mewakili syarikat masing-masing untuk menyaksikan proses pelupusan tersebut.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP