soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

BERSAMA RANGKA PELAN STRATEGIK KPDNHEP 2021-2025

PUTRAJAYA, 11 SEPTEMBER 2019 – Seramai 70 peserta yang mewakili Bahagian dan Agensi di dalam Kementerian Perdagangan dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bergabung selama dua hari untuk merangka Pelan Strategik KPDNHEP bagi 2021 hingga 2025.

Bengkel yang dikelolakan Bahagian Dasar, Perancangan Strategik dan Antarabangsa (BPDSA) serta dibantu MIGHT berpaksikan kepada keadaan semasa atau senario untuk membolehkan peserta-peserta menghasilkan pelan strategik yang tepat dan sesuai bagi kementerian ini.

“Berdasarkan senario atau situasi semasa membolehkan peserta-peserta menghasilkan pelan strategik yang komprehensif, praktikal, boleh diukur serta logik kerana ia diambil dari pengalaman situasi semasa,” ujar Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Muez Abd Aziz ketika berucap merasmikan Bengkel Pembangunan Pelan Strategik KPDNHEP 2021-2025 di Hotel Pulse Grande dekat sini hari ini.

Katanya, komitmen semua peserta akan menghasilkan satu pelan strategik yang akan dibawa untuk persetujuan Menteri KPDNHEP untuk penambahbaikan sesuai dengan hala tuju dan wawasan beliau.
Datuk Muez juga percaya bahawa pelan strategik yang akan dihasilkan melalui tiga bengkel menjelang hujung tahun ini akan menjadi rujukan dan dasar kementerian kelak.

Hadir sama, Timbalan-timbalan Ketua Setiausaha, Pengarah BPDSA, wakil MIGHT dan Pengarah-pengarah Bahagian.

Katanya lagi, KPDNHEP mestilah memfokus kepada permasalahan rakyat kerana mereka adalah pemegang taruh bagi kementerian ini dan sudah tentunya pelan ini nanti akan menjurus kepada kesejahteraan mereka.

“KPDNHEP juga mengambil langkah proaktif dengan merangka pelan strategik bagi tahun 2010-2025 bagi membolehkan segala perancangan dibuat berdasarkan kepada perancangan dan strategi yang digariskan. Keperluan untuk mendapatkan peruntukan dari kerajaan juga boleh bersandarkan kepada pelan strategik ini,” ujarmya.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP