DATUK MUEZ MULAKAN TUGAS SEBAGAI KSU

 

PUTRAJAYA, 8 JANUARI 2019  – Datuk Muez Abd Aziz hari ini memulakan tugasnya sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) yang ke-13 menggantikan Datuk Seri Jamil Salleh yang bersara wajib mulai semalam.

Datuk Muez, 56 dilahirkan di Rembau, Negeri Sembilan memulakan kerjayanya di Perkhidmatan Awam mulai tahun 1988, mempunyai pengalaman bekerja di pelbagai Kementerian  sebelum berkhidmat sehingga kini di kementerian ini.

Bapa kepada empat cahayamata ini pernah dianugerahan Bintang Panglima  Mahkota Wilayah (PMW) pada 2017 dan Ahli Setia Negeri Sembilan (ANS) pada 2004.

Mempunyai penddikan Sarjana Ekonomi dari Vanderbilt Unversiti, Tennessee, Amerika Syarikat dan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) di Universiti Malaysia.

Datuk Muez pernah menjawat jawatan sebagai Timbalan Pengarah di Bahagain Dasar dan Perancangan Strategik, KPDNHEP sebelum diberi tanggungjawab sebagai Pengarah KPDNHEP Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur.

Pada November 2015 beliau di lantik sebagai Pengarah di Bahagian Perdagangan Dalam Negeri,KPDNHEP sehingga Mac 2018 sebelum diberi tanggungjawab yang besar sebagai Timbalan Ketua Setiausaha  (Kepenggunaan dan Pengurusan) KPDNHEP sehingga Januari 2019.

Majlis mengetip kad untuk memulakan tugas baharu dilangsungkan hari ini bertempat di Anjung Seri KPDNHEP. Beliau kemudian diberi penghormatan untuk memeriksa kawalan kehormat yang terdiri daripada pegawai-pegawai penguatkuasa kementerian ini.

Hadir sama, Timbalanya Badrul Hisham Mohd, Pengarah Perbadanan Harta Intelek (MyIPO), Dato Mohd. Roslan Mahayuddin, Pengarah Penguatkuasa, Dato Iskandar Halim Sulaiman dan Pegawai –pegawai kanan kementerian ini.

Beliau kemudian mengadakan pertemuan dan memberi amanat kepada semua Pengarah Bahagian dan Ketua agensi di Bilik Mesyuarat Utama KPDNHEP.