soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

DIALOG BUKA PELUANG BELIA BERSUARA

PUTRAJAYA, 5 OGOS 2019 – Majlis Dialog berkisar Kos Sara Hidup Belia di antara Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan belia hari ini membuka peluang untuk mendengar suara hati golongan muda itu.

Program anjuran bersama Sekretariat Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL) dan Majlis Belia Malaysia (MBM) itu melibatkan sebanyak 41 Gabungan Belia seluruh negara, Majlis Perwakilan Mahasiswa, pegawai-pegawai muda dari kementerian-kementerian dan wakil-wakil kluster di bawah Majlis Tindakan Sara Hidup Negara.

Pertemuan yang berhasrat untuk memperkasa peranan belia supaya terlibat lebih aktif dalam menangani isu sara hidup di samping mendengar permasalahan yang dihadapi golongan muda itu dalam suasana masa kini.

Dialog yang berlangsung hampir dua jam itu banyak terarah kepada isu perumahan yang membabitkan harga, kaedah pinjaman, kelayakan untuk meminjam dan isu-isu yang menjejaskan peluang anak-anak muda itu untuk memiliki rumah sendiri.

Dialog yang dipengerusikan Presiden MBM, Jufitri Joha itu berjaya menarik lebih 10 peserta untuk bertanyakan soalan kepada Datuk Seri Saifuddin. Beliau tertarik dengan cadangan supaya kerajaan memikirkan untuk memberikan subsidi kepada pengeluar atau pemborong dalam kaedah “ rantaian bekalan“ bagi mengelakkan berlakunya kenaikan kos ketika di akhir rantaian sehingga menyebabkan harga barangan terpaksa dijual dengan mahal.

Dialog ini akan diperluaskan ke seluruh negara bagi menerangkan peranan dan endengar isu-isu kos sara hidup yang dihadapi golongan muda itu. MBM disaran agar dapat mengaturkan beberapa siri turun padang bagi menyampaikan hasrat ini.
Hadir sama, Timbalan Menteri KPDNHEP, Tuan Chong Chien Jen, Timbalan Ketua Setiausaha (Perdangan dalam Negeri) Datuk Badrul Hisham Mohd dan pengurusan tertinggi kementerian.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP