FAQ BI| CONTACT BI| FEEDBACK BI| SITEMAP BI
Home Media KPDNHEP News Latest News 2018 Pas Bulanan Tanpa Had Perjalanan Dan Diskaun Untuk Perkhidmatan Ktm Komuter

Pelancaran Foodbank 750x430

PUTRAJAYA, 27 SEPTEMBER 2018 – Majlis Tindakan Sara Hidup Negara hari ini mengambil ketetapan untuk mengesyorkan kepada Kabinet bagi melaksanakan pas bulanan tanpa had perjalanan Rapid Rail dan Rapid Bus (RRRB) dan diskaun untuk perkhidmatan KTM Komuter.

Selain itu, mesyuarat juga mengesyorkan untuk mengkaji inisiatif bagi mengurangkan penggunaan gula dalam makanan siap proses. Ini bukan sahaja baik untuk kesihatan malah dapat mengurangkan kadar import bahan mentah gula dalam jangka panjang.

Dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Sara Hidup Negara Bilangan 1 /2018, Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr. Wan Azizah Dr.Wan Ismail turut berkata, resolusi ini akan diangkat ke peringkat Jemaah Menteri untuk dibincang sebelum keputusan diambil sebagai maklum balas kepada usul yang dikemukakan itu.

Mesyuarat ini juga  mengambil maklum akan pembentangan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) mengenai pola pendapatan dan perbelanjaan isi rumah yang meliputi perkara-perkara seperti  lebih 60 % punca pendapatan isi rumah adalah daripada pendapatan bergaji, bagi tempoh 2016, lebih 50 % perbelanjaan adalah tertumpu kepada tiga kumpulan utama iaitu makanan dan minuman, perumahan dan utiliti serta pengangkutan.

Selain itu, purata perbelanjaan isi rumah di bandar adalah 90.7% daripada purata pendapatan (RM 7.67%) manakala purata perbelanjaan isi rumah di luar bandar adalah 94.2 % daripada purata pendapatan (RM 4.359) dan perbelanjaan isi rumah B40 dan M40 yang mempunyai tanggungan lebih tertumpu kepada perbelanjaan makanan dan minuman.

Mesyuarat pertama ini dihadiri menteri-menteri, Timbalan-timbalan Menteri, Ketua Setiausaha Negara,Ketua-ketua Setiausaha Kementerian, pegawai-pegawai tertinggi Kementerian? Jabatan? Agensi yang berkaitan serta ahli-ahli Majlis yang dilantik daripada kalangan ahli-ahli akademik dan NGO.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNKK

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X