soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

FOODBANK SISWA AKAN DIPERLUASKAN KE-123 INSTITUSI PENGAJIAN TAHUN DEPAN

PUTRAJAYA, 3 SEPTEMBER 2019- Foodbank  Siswa akan diperluaskan ke institusi pengajian lain seperti Politeknik, Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS), dan Institut Pendidikan Guru mulai tahun 2020 setelah penjelajahan ke kesemua 20 Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) selesai tahun ini.

Pelajar-pelajar daripada keluarga yang berpendapatan rendah akan menerima manfaat daripada program ini sebagai usaha membantu menangani kos sara hidup yang dihadapi mereka dan fokus kepada pelajaran masing-masing.

Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, program foodbank yang dilaksanakan di peringkat daerah atau komuniti akan diteruskan seperti biasa.

Bercakap kepada media sewaktu melancarkan Pertandingan Golf Amal Food bank Malaysia Masters 2019 di sini hari ini, beliau berkata kesemua hasil kutipan untuk pertandingan golf ini akan dimanfaatkan sepenuhnya oleh Yayasan Foodbank bagi meneruskan program foodbank ini.

Dengan menyasarkan kutipan sumbangan sebanyak RM 1 juta, Food Bank Masters Malaysia 2019 ini akan diadakan selama tiga hari bermula 20 hingga 22 September bertempat di Darulaman Golf and Country Club, Bandar Darul Aman, Jitra, Kedah dengan penglibatan seramai 160 pemain golf dari seluruh negara.

Pemenang bagi ‘hole in one’ akan membawa pulang sebuah kereta nasional Proton X70 manakala pihak penerbangan Fire Fly akan menaja tiket penerbangan kepada pemenang.

Pertandingan golf ini dianjurkan secara bersama Malaysia Franchise Association (MFA) dan Yayasan Food bank Malaysia (YFBM).

Pada majlis ini, Datuk Seri Saifuddin memaklumkan bahawa beliau baru sahaja mengadakan pertemuan dengan seramai 20 Ketua Pegawai Eksekutif dalam usaha menarik penyertaan mereka untuk bersama-sama menyumbang bagi melaksanakan program food bank ini dengan lebih luas dan berkesan.

Hadir sama, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Muez Abd Aziz, Pengerusi MFA, Dato’ Mohd. Razali Hassan dan Ketua Pegawai Eksekutif YFBM, Haji Abd Wahab Long.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP