HENTIAN SETEMPAT DI SEMUA KEDAI SERBANEKA

SERI KEMBANGAN, 14 JULAI 2018 –   Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) hari ini mencadangan KK Super Mart menjadi peneraju kepada perkhidmatan hentian setempat bagi memperkasa perkhidmatan kepada pengguna.

Konsep ini masih belum dilaksanakan di mana-mana kedai serbaneka yang lain. Ia mempu menawarkan perkhidmatan seperti pembelian tiket bas, kapal terbang dan tiket pawagam, perkhidmatan ejen kurier, penjualan setem dan surat menyurat.

“ Perkhidmatan ini bukan sahaja membantu pengguna malah ia menjadi nilai tambah dan banyak dipraktikkan di kedai-kedai serbaneka di luar negara seperti Jepun dan Korea,ujar Timbalan Ketua Setiausaha Perdagangan Dalam Negeri, Dato’ Basaruddin Sadali disini.

Katanya, pengusaha perlu kreatif bagi menarik minta pengguna dan hentian setempat ini dilihat boeh menjimatkan masa dan perbelanjaan.

Katanya, KPDNHEP sentiasa menggalakkkan inovasi dan kaedah baharu bagi semua pengusaha kedai erbaneka kerana ia berpotensi bersaing untuk pulangan yang lebih besar.

Berdasar laporan yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia melaporkan nilai jualan perdagangan Borong Dan Runcit mencapai lebih RM 100 billion untuk kali ketiga pada tahun ini dengan merekodkan RM 103.7 billion pada bulan Mei 2018.

Katanya, dari segi pertumbuhan, nilai jualan telah meningkat sebanyak 7.0 peratus berbanding tempoah yang sahatahun 2017.dengan dipacu oleh Perdagangan Runcit ( 9.3 peratus ) dan Perdagangan Borong sebanyak 7.8 peratus.Angka ini menunjukkan bahawa industri peruncitan dan borong semakin aktif dan membantu melonjakkkan pertumbuhan ekeonomi negara.

Dato’ Basaruddin berucap ketika merasmkan Cawangan KK Super Mart yang 333 di sini hari ini.Hadir sama, Pengerusi Eksekutif KK Supermart,Dato’ Seri Dr, KK Chai.

Menurut Dato’ Basaruddin, KPDNHEP akan membangunkan polisi “ Zero Waste” bagi mengurangkan pembaziran makanan. Katanya polisi ini dibangunkan untuk menyokong objektif “ Inisiatif Peduli Rakyat yang membolehkan pengusaha-pengusaha pasaraya besar dan hotel memberikan sumbangan percuma bagi barang-barangan makanan seperti roti, makan segera atau makanan dalam tin bagi diagih-agihkan kepada golongan susah.

Dasar baharu ini masih dalam peringkat sedar dan akan diperkenalkan dalam tempoh terdekat.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP