ILMU JADI PEMBIMBING INSAN

 

PUTRAJAYA, 16 APRIL 2019 – Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mengingatkan warga kerja kementerian ini tentang pentingnya mempunyai ilmu kerana ia boleh menjadi pembimbing kita dalam membuat sesuatu keputusan atau tindakan yang tepat.

Katanya, ilmu tidak akan habis jika dikongsi atau disebarkan kepada orang lain, malah katanya, ia akan bertambah berbanding wang ringgit yang akan berkurangan sekiranya dikongsi atau disedekahkan.

Beliau yang dijemput memberikan tazkirah khas sempena majlis Solat Hajat dan Tazkirah Khas sempena Sambutan Hari Penguatkuasa ke-47 tahun ini berkata, semua yang dijadikan mesti ada sebab musabab dan dalilnya. Seperti bidang penguatkuasa diwujudkan disebabkan adanya pihak yang perlu mematuhi
undang-undang ketika menjalankan urus niaga dan begitu juga sebaliknya.

Hadir sama, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Muez Abd Aziz, Timbalan-timbalan Ketua Setiauasa, Datuk Badrul Hisham Mohd dan Dato’ Rostam Affendy Salleh, Pengarah Penguatkuasa, Dato’ Haji Iskandar Halim Sulaiman, pegawai-pegawai kanan kementerian dan agensi.

Datuk Seri Saifuddin yang berceramah kira-kira 30 minit itu mengingatkan semua tentang tiga perkara yang perlu dijadikan pegangan dan amalan iaitu Islam, Iman dan Ehsan yang menjadikan kita lebih bersedia untuk menjalani kehidupan ini mengikut lunas-lunas yang ditetapkan.

Beliau mengajak semua agar memandang jauh ke hadapan dengan membuat persediaan awal tanpa mengambil sikap bertangguh-tangguh atau leka. Pengajaran dari peristiwa Saidina Jibril berdialog dengan Nabi mempunyai mesej yang mendalam iaitu belajar sewaktu muda selain sentiasa mengutamakan kebersihan rohani dan jasmani.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP