INISIATIF KEDAI EKONOMI RAKYAT (i– KEEP) DILANCAR

PUTRAJAYA, 29 NOVEMBER 2018 – Dengan tagline i – KeeP yang berbunyi “Harga Ekonomi Belian Terbaik” dilancarkan hari ini secara rasminya oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dalam majlis ringkas di Dewan Serbaguna KDNHEP di sini, hari ini.

i-KeeP yang memberi makna kepada Inisiatif Kedai Ekonomi Pengguna, menerangkan bahawa premis-premis yang mengambil bahagian menawarkan pelbagai barangan (barangan keperluan harian) pada harga ekonomi dan berpatutan.

Selain itu, ia memberikan suatu gambaran kepada pengguna bahawa mereka boleh berbelanja di premis i- KeeP pada barangan keperluan harian dengan nilai yang berbaloi dan lebih menjimatkan.

Sejumlah enam syarikat  menjadi rakan stratgeik I – KeeP melalui jenama peruncitan  mereka tersendiri iaitu Tunas Manja Group (TMG Mart), KK Supermart & Superstore Sdn. Bhd. (KK Super Mart), Segi Cash & Carry Sdn.Bhd (Pasaraya Segi Fresh), Koperasi Permodalan Felda (KPF) Malaysia Berhad (D’ Mart), Koperasi Orang Melayu Kerajaan Perak Berhad (SKOMK) dan Big Supermart Sdn.Bhd (BIG Supermart).

Perlaksanaannya digerakkan melalui kerjasama rakan-rakan strategik ini yang mempunyai prospek, berkaliber di samping berkeupayaan tanpa bantuan kewangan kerajaan.

Fasa permulaan ini kesemua premis I – KeeP tertumpu di Semenanjung Malaysia dengan jumlah penyertaan sebanyak 304 premis. Masing-masing sebanyak 39 buah untuk TMG Mart, 35 untuk KK Super Mart, 32 bagi Pasaraya Segi Fresh, 190 oleh D’Mart, tiga dari SKOMK manakala lima oleh BIG Supermart.

Tumpuan barangan yang dijual di semua premis I- KeeP adalah barangan keperluan asas seperti gula, minyak masak, tepung gandum, beras di samping barangan keperluan harian yang berjenama dengan mengekalkan pembungkusan barangan jenama tersebut pada harga yang berpatutan dan munasabah. Sehingga kini, lebih 100 jenis barangan keperluan harian berjenama disenaraikan sebagai barangan i- KeeP.

Hadir sama pada majlis pelancaran ini, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Seri Jamil Salleh, wakil-wakil rakan strategik I – KeeP dan pegawai-pegawai kanan kementerian ini. Pada sesi “walk about”, Datuk Seri Saifuddin turut mengumumkan jualan “happy hour” bagi barangan-barangan terpilih oleh keenam-enam gerai yang mengambil bahagian pada program ini.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP