INISIATIF MELAHIRKAN USAHAWAN WANITA

 

PUTRAJAYA, 4 MAC 2019 – Kerajaan sentiasa mengambil tindakan proaktif dengan menggalakkan lebih ramai wanita dan golongan belia untuk menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara melalui pelbagai program keusahawanan yang dapat membuka peluang perniagaan serta merancakkan pertumbuhan sosio ekonomi.

Penglibatan kaum wanita membolehkan bidang keusahawanan berkembang dan pembangunannya lebih menyeluruh dan mapan.

“Kerajaan memerlukan lebih banyak sokongan dari pihak swasta, syarikat tempatan dan multinasional seperti Coca-Cola Malaysia untuk mewujudkan dan memupuk ekosistem keusahawanan mikro di negara ini bagi mencapai aspirasi untuk menjadi negara usahawan menjelang 2020,” ujar Menteri Perdagangan dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail ketika berucap merasmikan Program Keusahawanan Coca-Colaku Via KPDNHEP di Dewan Serbaguna KPDNHEP di sini, hari ini.

Program usahasama yang memasuki tahun ketiga ini merupakan inisiatif kerjasama awam-swasta yang menggalakkan golongan ini terutamanya kumpulan B40 untuk menceburi bidang keusahawanan.

Bancian yang dibuat pada 2017 mendapati bilangan ahli perniagaan wanita masih kecil. Sejumlah 76.5 peratus daripada 907,065 PKS adalah usahawan mikro dan 29.6 peratus adalah milik kaum hawa.

Kementerian percaya adalah amat penting bagi golongan wanita dan belia yang berhasrat menjadi usahawan mengenal peraturan, syarat-syarat, garis panduan dan polisi kerajaan bagi memastikan perniagaan yang mereka jalankan mematuhi undang-undang.

Kerjasama KPDNHEP dan Coca–Cola sehingga kini berjaya melatih seramai 17,000 peserta dan jumlah ini dijangka bertambah dengan sasaran terarah kepada golongan di kawasan luar bandar bagi membantu melahirkan usahawan di kawasan-kawasan ini.

 

Oleh : Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP