JADIKAN LATIHAN KEMAHIRAN MENEMBAK UNTUK TINGKATKAN KREDIBILITI PEGAWAI PENGUAT KUASA

PULAU PINANG, 20 JANUARI 2019 – “Jadikan latihan kemahiran menembak ini sebagai peluang untuk tingkatkan kredibiliti serta kecekapan pegawai-pegawai penguat kuasa terutamanya apabila menjalankan tugas bersama agensi-agensi penguat kuasa yang lain seperti Polis, Kastam dan sebagainya.”

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, kementerian akan mempertimbangkan untuk mengadakan latihan kemahiran ini melibatkan semua pegawai penguat kuasa di seluruh negara dengan mengadakan latihan mengikut zon atau negeri.

Menurutnya, selain itu, banyak lagi yang akan dilakukan bagi memastikan pegawai-pegawai penguat kuasa di Kementerian ini cukup terlatih dalam pelbagai bidang kemahiran bagi membolehkan mereka menjalankan tugas dengan yakin dan berkesan.

Bercakap sebelum menyampaikan hadiah-hadiah kepada para pemenang, Datuk Seri Saifuddin gembira dengan prestasi yang ditunjukkan oleh pegawai-pegawai penguat kuasa walaupun jumlahnya agak kecil berbanding jumlah peniaga yang ada.

Katanya, komitmen mereka menjalankan tugas sepanjang masa bagi memastikan semua peniaga mematuhi undang-udang yang ada ketika berurus niaga disamping melindungi hak – hak dan kepentingan pengguna.

Seramai 60 pegawai penguat kuasa Pulau Pinang dan Kedah mengambil bahagian dalam Latihan yang diadakan di Lapangsasar Rifle di Ayer Hitam Pulau Pinang dekat sini. Latihan ini turut disertai pegawai-pegawai dari Pejabat Menteri KPDNHEP.

Pasukan menembak Ketua Setiausaha KPDNHEP yang diketuai Datuk Muez Abd Aziz sekadar menjadi naib johan acara jatuh piring apabila tumpas kepada pasukan gabungan agensi-agensi luar.

Datuk Seri Saifuddin berjaya menduduki tempat keempat bagi acara pistol individu mengalahkan lebih 30 peserta yang lain.

 

Oleh : Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP