JADILAH WARGA KERJA YANG BERDISIPLIN

JOHOR BAHRU, 15 APRIL 2019 – Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Muez Abd Aziz mengingatkan warga kerja kementerian ini agar sentiasa berdisiplin, berhemah serta mempunyai tanggungjawab terhadap tugas yang diamanahkan.

Sikap sambal lewa, tidak berintegriti serta mempunyai nilai-nilai negatif tidak menyumbang apa-apa kecuali meruntuhkan imej dan keyakinan masyarakat terhadap kredibiliti organisasi berkenaan.

“Saya amat menitikberatkan soal-soal disiplin, integriti serta bertanggungjawab terhadap tugas yang dilakukan. Sekiranya, kita menghadapi sebarang masalah, sila rujuk kepada pegawai atasan untuk diselesaikan. Jangan pendamkan sehingga memudaratkan diri sendiri dan rakyat amnya,” tegasnya ketika mengadakan perjumpaan sempena lawatan kerja ke KPDNHEP Johor Bahru di Bilik Mesyuarat UTC di sini, hari ini.

Pada pertemuan sulungnya itu sejak dilantik sebagai Ketua Setiausaha awal Januari lalu, Datuk Muez mengajak mereka bekerja bersama-sama beliau bagi memperkasakan kementerian ini.

Katanya, ibarat sebuah pasukan bola sepak, semua individu mempunyai peranan penting bagi menentukan kejayaan sesebuah pasukan yang diwakilinya. Yang membezakan di antara satu dengan lain ialah kemahiran dan kemampuan menjaringkan gol sekiranya diberikan peluang. Setiap inividu perlu kreatif dan mempunuyai inisiatif untuk berdaya saing dan tidak lekas berputus asa atau menyerah kalah apabila diuji dengan masalah atau kesusahan.

Katanya, beliau tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak dalam soal membabitkan integriti, disiplin serta perbuatan-perbuatan yang boleh merosakkan nama baik kementerian.

Pertemuan kira-kira 90 minit itu turut dihadiri Pengarah KPDNHEP Negeri, wakil-wakil daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan Perbadanan harta Intelek Malaysia (MyIPO), wakil Pengarah Perdagangan Dalam Negeri serta Ketua Pegawai Eksekutif Food Bank Malaysia.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP