KE ARAH TRANSFORMASI PERNIAGAAN FOOD TRUCK

PUTRAJAYA, 20 DISEMBER 2018 – Menerusi pelan strategik tersebut, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan melaksanakan pelbagai program untuk membangunkan serta mentransformasi perniagaan penjaja dan peniaga kecil di seluruh Malaysia.

 

KPDNHEP juga telah diberi tanggungjawab untuk mengawal selia penjaja dan peniaga kecil mulai tahun 2012. KPDNHEP telah melaksanakan satu lagi inisiatif di bawah pelan strategik berkenaan iaitu Program Transformasi Peniaga. Kementerian turut merangka Pelan Inisiatif Strategik Pembangunan Penjaja dan Peniaga Kecil 2015-2020.

 

Melalui program ini, peniaga-peniaga khususnya penjaja dan peniaga kecil dilatih dan diberikan bantuan pinjaman RM100,000 bagi tujuan pembelian food truck ini dilakukan dengan tujuan untuk mempertingkatkan dan mengembangkan perniagaan mereka kepada struktur yang lebih mantap seperti perniagaan bergerak dan sudut peragaan barangan yang lebih baik.

 

Dalam pada masa yang sama, Kementerian bekerjasama dengan kementerian/agensi-agensi lain yang berkaitan untuk menyediakan kawasan khas untuk peniaga-peniaga food truck supaya dapat berniaga dengan teratur serta memastikan aktiviti perniagaan mereka dapat berdaya maju.

Majlis penyampaian sijil kepada peserta kursus Food Truck Malaysia (FTM) dan penyerahan kenderaan perniagaan kepada peserta yang telah mengikuti Program Transformasi Peniaga turut dijalankan. Program-program ini bertujuan untuk memodenkan perniagaan sedia ada kepada perniagaan bergerak yang lebih kemas dan teratur.

 

Majlis ini dirasmikan Menteri KPDNHEP, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail. Melalui pelaksanaan Program FTM tahun ini, kursus FTM telah diadakan di Akademi PNS yang melibatkan dua sesi kursus iaitu Syarikat Induk dan Perniagaan Sendiri.

 

Seramai 20 peserta kursus Perniagaan Sendiri telah selesai menghadiri kursus FTM bermula 17 Disember 2018 dan berakhir pada 20 Disember 2018. Peserta-peserta yang terpilih ini telah berjaya melepasi sesi saringan awal yang diadakan untuk mendapatkan peniaga-peniaga yang layak untuk menyertai kursus FTM.

 

Pada majlis hari ini juga, penyerahan kenderaan perniagaan food truck dan mobile food kiosk sebanyak enam unit kepada peserta-peserta yang berjaya mengikuti Program Transformasi Minda (PTM) di bawah KPDNHEP untuk memodenkan perniagaan sedia ada kepada perniagaan bergerak.

 

Melalui program PTM tersebut, disasarkan seramai 25 orang peserta yang layak untuk mendapat bantuan pinjaman. Daripada jumlah tersebut, hanya 14 peserta sahaja yang mendapatkan bantuan pinjaman bagi pembelian kenderaan perniagaan bergerak.

 

Dengan penyerahan sebanyak enam  unit tersebut, baki sebanyak lapan unit sedang dalam pembuatan dan akan diserahkan kepada peserta yang terlibat sebaik sahaja selesai proses pembuatan tersebut.

 

Peserta-peserta program ini seterusnya akan mendapatkan pengiktirafan BeSS daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan permit perniagaan daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). KPDNHEP akan mengeluarkan surat sokongan kepada peserta bagi membantu memudahkan proses berkaitan.

 

KPDNHEP berharap peniaga-peniaga food truck yang semakin bertambah dalam industri perkhidmatan F & B ini tidak memikirkan keuntungan sahaja, tetapi dalam masa yang sama, para peniaga ini dapat menyediakan makanan dan minuman dengan harga yang berpatutan selaras dengan hasrat dan keprihatinan Kerajaan dalam menangani isu kos sara hidup di Malaysia.

 

Pendekatan yang dibawa oleh food truck bergerak ini dapat diperluaskan kepada sektor perkhidmatan selain daripada F&B seperti perkhidmatan gunting rambut bergerak, nurseri, spa dan lain-lain sektor perkhidmatan yang berpotensi untuk dimodenkan bersesuaian dengan permintaan dan keperluan semasa.

 

Oleh: Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP