soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

KEPELBAGAIAN KEMAHIRAN PERLU JADI BUDAYA

MELAKA, 28 OGOS 2019 – Penguasaan pelbagai kemahiran (multiskill) amat digalakkan malah menjadi kelebihan bagi seseorang itu dalam membina laluan kerjayanya.

Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Muez Abd Aziz berkata, saya ingin melihat warga kementerian ini mampu melaksanakan lain-lain tugas seperti menjadi pengacara majlis, pembaca dan tugas-tugas lain yang boleh menjadi nilai tambah selain kebolehannya menjalakan tugas-tugas hakiki. Kemahiran ini amatlah dialu-alukan malah ia menjadi kelebihan buat seseorang individu itu.

“Melalui latihan dan pendedahan mengenai dunia pengacaraan, saya menggesa agar para peserta mengamalkannya walaupun menjadi pengacara bagi majlis- majlis yang kecil. Latihan-latihan seperti ini memang dituntut kerana ia membina keyakinan dan membolehkan kita mengendalikan sebuah majlis yang lebih besar,” tegasnya ketika merasmikan penutupan Kursus Pengacara Majlis KPDNHEP di Hotel Mudzaffar disini hari ini.

Kursus tiga hari ini dikendalikan penceramah dari BERNAMA dan Istana Negara. Hadir sama pada majlis penutup ini, Ketua Komunikasi Korporat, Yunus Tasim, dan Pengarah KPDNHEP Melaka, Jaiya Abu.

Katanya, kementerian ini melahirkan lebih ramai pelapis bagi tugas-tugas pengacaraan ini kerana ia satu keperluan bagi pengendalian sesuatu majlis. Jika perlu, mereka juga perlu memahami dan mempunyai kemahiran tentang pengurusan sesuatu majlis supaya ia membantu untuk menjadikan sesebuah program atau majlis itu lebih berkesan dan teratur.

Datuk Muez kemudian menyampaikan sijil penyertaan dan hadiah-hadiah pertandingan kepada para peserta.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP