KERJA BERSAMA-SAMA SAYA, BUKAN UNTUK SAYA…

 

 

PUTRAJAYA, 22 JANUARI 2019 – “Kita ibarat bermain dalam sebuah pasukan bola sepak. Setiap pemain mempunyai peluang untuk menjaringkan gol. Namun, jangan terlalu banyak mengentel bola tanpa membuat jaringan. Kita pentingkan jaringan sebagai outcome kepada permainan kita,” ujar Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Muez Abd Aziz.

Katanya, bekerja juga seperti bermain bola sepak kerana ia memerlukan semangat berpasukan yang jitu dan semua pemain mempunyai peranan penting untuk menggerakkan sebuah pasukan.

“Jika diterjemahkan dalam soal bekerja, saya mahukan agar warga kerja KPDNHEP bersama-sama saya bekerja bagi menjadikan kementerian ini sebagai yang terbaik, relevan serta memenuhi aspirasi rakyat melalui peranan dan tanggungjawab yang dilaksanakan.

“Marilah bekerja bersama-sama saya dan bukannya untuk saya,” ujarnya ketika menyampaikan Amanat Khas beliau kepada kira-kira 500 warga kerja KPDNHEP di Dewan Serbaguna kementerian ini hari ini.

Beliau yang mula memegang jawatan Ketua Setiausaha sejak 8 Januari lalu memesan agar warga kerja kementerian ini tidak bekerja secara bersendirian sebaliknya bertindak secara berkumpulan. Katanya, kerja secara bersendirian ini tidak akan memberikan impak yang baik.

Datuk Muez mengingatkan warga kerja KPDNHEP supaya mementingkan masa kerana baginya setiap detik yang berlalu perlu dimanfaatkan dengan tugas dan tanggungjawab. Setiap tugasan yang diberikan perlu dilakukan mengikut tempoh yang ditetapkan dan bukannya sering tertangguh disebabkan sikap sambal lewa atau cuai.

Beliau turut berpesan agar warga kementerian ini bijak membahagikan masa agar tidak rasa tertekan dengan beban kerja. Setiap individu perlu meluangkan masa untuk bersukan atau bersantai bagi mengembalikan kecergasan atau semangat dalam menjalani kehidupan seharian.

“Jangan ada yang mati duisebabkan kerja. Oleh itu, kena seimbangkan tugas dengan aktiviti-aktiviti lain seperti bersukan,” pesannya.

Beliau juga mengamalkan dasar pintu terbuka untuk membolehkan warga kerja menegur, memberikan buah fikiran atau cadangan bagi memperkasakan KPDNHEP.

 

Oleh :Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP