KPDNHEP LAKSANA 12 INISIATIF BESAR DALAM TEMPOH SETAHUN

KUALA LUMPUR, 29 APRIL 2019 – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) berjaya memperkenalkan 12 inisiatif baharu dalam tempoh setahun selepas pengumuman keputusan pilihanraya ke-13 lalu.

KPDNHEP juga tidak terkecuali dalam penilaian ini terutamanya dalam memenuhi objektif KPDNHEP iaitu menggalakkan pembangunan perdagangan dalam negeri yang berdaya saing dan maju serta melindungi kepentingan hak-hak pengguna.

Menjelang setahun pentadbiran baharu Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan mengambil alih, rakyat menilai dengan dekat kemajuan dan prestasi setiap kementerian.

Dalam satu sidang media khas mengenai pengumuman pencapaian dan inisiatif yang dilaksanakan oleh KPDNHEP dalam tempoh setahun yang lepas, Menterinya, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, antara inisiatif dan pencapaian tersebut termasuklah.

Menubuhkan Sekretariat Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (MTSHN) bagi menangani isu sara hidup rakyat yang berperanan menyelaras dan membincangkan isu-isu kos sara hidup rakyat dan mencapai keputusan segera.

Antara pelaksanaan dasar yang dibincang dan dihasilkan di MTHSN termasuklah pas tanpa had My100 bagi perkhidmatan LRT, MRT dan Monorel, peluasan program Foodbank Malaysia ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi membantu mahasiswa yang memerlukan dengan pemberian bantuan makanan, pelaksanaan Kajian Rantaian Bekalan bagi mengesan dan mengkaji punca kenaikan harga dan penubuhan Jawatankuasa Tindakan E-Dagang Kebangsaan bagi mengurangkan kos sara hidup dengan menggalakkan perniagaan e-dagang di Malaysia

Melancarkan program Foodbank Malaysia yang diterajui oleh KPDNHEP ini bertujuan menyelamatkan lebihan makanan (ataupun “food surplus”) dan menyalurkan makanan ini kepada golongan yang memerlukan. Sejak program ini dilaksanakan, sebanyak 113,756 isi rumah telah menerima manfaat dan 1,156 metrik tan makanan berjaya diselamatkan.

Program Foodbank ini selanjutnya diluaskan ke peringkat Institusi PenggajianTinggi awam (IPT)A bagi membantu mahasiswa yang memerlukan dan telah bermula di Universiti Kebangsaan Malaysia, UiTM Pulau Pinang, Universiti Putra Malaysia, Universiti Malaya, Universiti Teknologi Malaysia (Johor), dan Universiti Sultan Zainal Abidin (Terengganu). Setakat ini, sebanyak 2,200 mahasiswa mendapat bantuan makanan berterusan melalui perlaksanaan program ini di IPTA;

Memperluaskan fungsi Price Catcher adalah satu lagi inisiatif untuk memperluaskan fungsi aplikasi mudah alih “Price Catcher”, iaitu platform yang mempamerkan harga barangan mengikut kawasan dan memudahkan pengguna membuat semakan atau perbandingan harga barangan secara dalam talian.

Fungsi aplikasi Price Catcher diperluaskan dengan penambahbaikan paparan perbandingan harga, penambahan fungsi perkongsian harga oleh pengguna di samping hebahan promosi daripada peniaga. Aplikasi ini juga telah menambah bilangan item barangan sedia ada. Pada masa ini, terdapat sebanyak 432 barangan dipaparkan dalam aplikasi ini.  Jumlah muat turun aplikasi mudah alih Price Catcher sehingga 4 April 2019 ialah 90,913 melalui sistem Android dan iOS;

Penstabilan harga petrol RON 95 kepada RM 2.08 dan Diesel kepada RM 2.18.   adalah komitmen untuk menstabilkan harga petrol sebagai langkah mengurangkan kos sara hidup rakyat dan Kabinet pada 27 Februari 2019 bersetuju untuk meletakkan paras had harga petrol RON 95 pada RM 2.08 seliter;

Pembukaan 332 kedai i-KEEP telah dilancarkan pada 29 November 2018 yang bertujuan menjual barangan keperluan harian (seperti gula, minyak masak, tepung gandum, dan beras) pada harga 2%-20% lebih murah daripada harga pasaran kepada pengguna.

Program i-KEEP dilaksanakan menerusi kerjasama strategik dengan 10 syarikat peruncitan dan koperasi. Setakat ini, sebanyak 332 kedai i-KeeP beroperasi di seluruh negara;

Melaksanakan kajian rantaian bekalan barangan terpilih sebagai langkah memahami lapis rantaian dan elemen yang terlibat sebelum harga akhir sesuatu produk atau perkhidmatan dijual kepada pengguna. Kajian ini akan membantu KPDNHEP dan kerajaan dalam mencapai keputusan dan merangka dasar untuk mengurangkan kos sara hidup rakyat dengan lebih efektif;

Membangunkan usahawan tempatan melalui Kempen Beli Barangan Buatan Malaysia (KBBM) dan SSM Biz Grant. 

Kempen Beli Barangan Malaysia ( KBBM) dengan suntikan peruntukan  sebanyak RM 20 juta bagi kempen ini sebagai usaha merancakkan lagi industri barangan tempatan. Anggaran perbelanjaan RM 20 juta tersebut merangkumi RM 10 juta bagi penembusan pasaran melalui penyenaraian tetap produk tempatan di pasar raya besar, kedai serbaneka dan pelbagai platform lain, RM 5 juta bagi tujuan promosi dan pengiklanan di semua platform media dan RM 5 juta lagi bagi penganjuran karnival jualan barangan tempatan di seluruh negara serta misi perdagangan mempromosikan produk Malaysia di luar negara;

Program Biz Grant oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) bertujuan membantu usahawan tempatan mendaftarkan perniagaan di SSM serta mendapat pembiayaan awal perniagaan. Jumlah keseluruhan geran bagi program ini adalah RM 10 juta dan setakat 31 Disember 2018, seramai 2,634 usahawan telah menerima geran tersebut.

Kolaborasi KPDNHEP bersama AirAsia bagi mempromosi produk buatan tempatan  telah bersetuju untuk terlibat sama dalam Kempen Beli Barangan Malaysia dengan memberikan ruang kepada 550 produk tempatan yang disyorkan oleh KPDNHEP untuk diketengahkan melalui platform-platform milik AirAsia iaitu menu dalam penerbangan, restoran francais Santan dan T&Co serta platform e-commerce Ourshop dan ROKKI.

AirAsia juga bersetuju untuk mengecualikan produk-produk tempatan tersebut daripada caj penyenaraian (RM5,000) bagi platform e-commerce mereka;

Pemeriksaan premis dan pembukaan kertas siasatan secara agresif oleh Bahagian Penguatkuasa. KPDNHEP sebagai kementerian yang sinonim dengan aspek penguatkuasaan telah melakukan pemeriksaan dan pemantauan secara agresif dengan pemeriksaan 549,475 premis dan pembukaan 11,281 kertas siasatan dengan nilai rampasan dianggarkan sebanyak RM 49.04 juta. Daripada kesemua kes itu, sebanyak 8,264 kompaun telah dikeluarkan dan denda dianggarkan sebanyak RM 2.07 juta;

Pengenaan keputusan cadangan penalti terhadap kes tipuan bida (‘bid-rigging’) yang pertama di Malaysia. Tipuan bida ini   merupakan kesalahan serius di bawah Akta Persaingan 2010 apabila dua atau lebih pembida dalam sesuatu tender bersepakat mengganggu proses persaingan yang adil dan saksama.

Pada 5 Mac 2019, Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) telah mengenakan penalti sejumlah RM 1.94 juta kepada lapan syarikat yang didapati terlibat dalam aktiviti tipuan bida melalui tender yang ditawarkan Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA).

Hadir sama, Ketua Setiausaha, Datuk Muez Abd Aziz, Pengarah Penguatkuasa, Dato’ Iskandar Halim Sulaiman dan beberapa pegawai kanan kementerian.

KPDNHEP serius dalam membanteras gejala rasuah dan menjadi salah satu kementerian terawal melaksanakan Corruption Risk Management System. Seramai 11 pegawai penguatkuasa juga telah diberikan sijil Penghargaan Khas atas tindakan menolak rasuah ketika menjalankan tugas pada 20 November 2018 dan Pengiktirafan Kementerian dalam pelaksanaan ‘Good Regulatory Practice’ sebagai Kementerian paling kerap mengadakan libat urus bersama industri.

KPDNHEP telah mendapat tiga anugerah pengiktirafan oleh Malaysian Productivity Corporation dalam pelaksanaan ‘Good Regulatory Practice’. Kementerian juga telah mencatatkan bilangan engagement tertinggi bersama industri sebelum memperkenalkan sesuatu rang undang-undang atau peraturan baharu.

KPDNHEP komited untuk terus melaksanakan dasar yang membantu rakyat dan merancakkan kegiatan domestik ekonomi tempatan. KPDNHEP akan terus mengumumkan dasar dan inisiatif terbaru dari masa ke masa sebagai memenuhi aspirasi rakyat sesuai dengan objektif Kementerian.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP.