KPDNHEP MANTAP TUGAS PENGUATKUASAAN BAGI MEMBANTU MENANGANI KOS SARA HIDUP

 

KUALA LUMPUR, 15 JANUARI 2019 – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan terus memperkasa Bahagian Penguat Kuasa bagi membantu menangani kos sara hidup.

Ketua Setiausahanya, Datuk Muez Abd Aziz berkata, melalui penguatkuasaan yang tegas selain dari kerjasama pengguna dalam penyaluran aduan salahlaku perniaga akan mengurangkan aktiviti-aktiviti yang melanggar etika perniagaan atau mencari keuntungan yang melampau.

Katanya, pegawai-pegawai penguatkuasa kementerian ini telah diarahkan supaya mempertingkatkan pemeriksaan dan pemantauan bagi mengingatkan peniaga bahawa aktiviti mereka sentiasa diperhatikan.

Datuk Muez yang menjadi tetamu dalam rancangan Nadi Seri Pagi, Selamat Pagi Malaysia (SPM) terbitan RTM hari ini juga berkata, Majlis Kos Sara Hidup Negara yang menumpukan kepada enam kluster penting dalam usaha menangani isu ini membabitkan kesemua Kementerian terutamanya kementerian-kementerian yang berkaitan.

Enam kluster yang diberi penekanan utama adalah perumahan, pengangkutan, kesihatan, makanan, utiliti dan pendidikan. Isu – isu ini perlu ditangani secara kolektif dan bukan nya secara sailo kerana ia memerlukan komitmen semua pihak.

Katanya, rakyat juga membantu diri sendiri dan kerajaan dengan menjadi pengguna bijak yang tahu akan hak-hak mereka. Tanpa mengira dimana urus niaga dilakukan, pengguna boleh melaporkan sebarang perbuatan salah peniaga melalui salah satu daripada sembilan saluran yang disediakan kementerian ini.

Beliau memberi jaminan semua aduan akan dilayan sekiranya ia mengandungi maklumat yang lengkap.Melalui penyertaan rakyat selaku pengguna bagi membantu kerajaan menangani isu kos sara hidup akan membuahkan hasil yang positif.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP