KPDNHEP PERKUKUH HUBUNGAN STRATEGIK DENGAN MEDIA

 PUTRAJAYA, 21 NOVEMBER 2018- Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) pertingkatkan hubungan strategik dengan semua media bagi membolehkan penyebaran maklumat kepada rakyat dapat dilaksanakan dengan teratur dan menyeluruh.

Ketua Setiausahanya, Datuk Seri Jamil Salleh berkata, hubungan baik ini sentiasa dipelihara agar kedua-dua pihak sentiasa saling membantu antara satu sama lain.

Katanya, setakat ini, media berjaya melaksanakan tugasan masing – masing dengan baik dengan memberikan laporan yang positif kepada rakyat tanpa menimbulkan kekeliruan atau kesalahan fakta di dalam setiap laporan yang disiarkan.

“KPNDHEP berpuas hati dengan kerjasama serta semua laporan yang disiarkan oleh pihak media kerana ia tidak menimbulkan kontrovesi atau kekeliruan. Malah semua laporan yang dibuat adalah tepat dan membantu rakyat untuk mengetahui segala dasar atau peranan yang dimainkan kementerian ini,” ujarnya pada majlis Pertemuan KSU KPDNHEP dengan Media di salah sebuah hotel di sini, hari ini.

“Media benar-benar dapat melaksanakan tangungjawabnya dengan adil dan bertanggungjawab. Saya berharap agar hubungan baik ini akan terjalin selamanya supaya segala mesej yang ingin disampiakan oleh kementerian ini akan dapat disalurkan dengan tepat dan menyeluruh.”

Seramai 50 wakil media terdiri daripada Pengarang-pengarang dan editor media cetak serta elektronik hadir pada majlis ini.

Datuk Seri Jamil menyarankan agar pihak KPDNHEP menganjurkan satu bengkel khas dengan wakil-wakil media bagi membincangkan perancangan strategik bagi tahun 2019 supaya semua media dapat memberikan fokus yang sama terhadap sesuatu isu yang berkaitan bagi membolehkan  ia dilaporkan secara konsisten dan mencakupi semua sudut.

Kaedah ini juga membolehkan pihak media membuat perancangan awal untuk melaporkan isu-isu seterusnya mengikut jadual  yang dipersetujui.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP