KSU SERAH 24 LESEN JUALAN LANGSUNG

 

PUTRAJAYA, 1 MAC 2019 – Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Muez Abd Aziz hari ini menyampaikan 24 lesen Jualan langsung dalam satu majlis yang diadakan di kementerian ini.

Sebanyak 19 daripadanya adalah lesen yang diperbaharui manakala lima lagi adalah lesen baharu.

Dalam ucapannya, Datuk Muez mengingatkan pemilik lesen agar tidak sekali-jali melanggar syarat yang ditetapkan dalam lesen tanpa merujuk atau mendapat kebenaran daripada pihak kementerian.

Katanya, Bahagian Penguatkuasa kementerian ini akan bertindak tegas ke atas mana-mana pemilik yang cuba melanggar syarat lesen. Larangan ini termasuklah memperkenalkan produk baharu, promosi, menukar alamat dan sebagainya tanpa mendapat kebenaran pihak kementerian.

“Lesen mereka boleh dibatalkan dan semua pemilik perlu patuh kepada syarat yang ditetapkan. Mana-mana pihak yang mempunyai sebarang masalah mengenainya, boleh mendapatkan nasihat atau pandangan dari pihak kementerian bagi membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi,” tegasnya.

Sehingga kini, KPDNHEP telah mendaftarkan 402 syarikat jualan langsung dan pihak kemeneterian yakin jumlah ini akan meningkat memandangkan jualan langsung memberi pulangan yang baik kepada pengusahanya.

Datuk Muez mahukan semua pengusaha jualan langsung menjadi ahli Persatuan Jualan Langsung Malaysia (DSAM) atau Persatuan Pengedar Langsung Malaysia (MDDA) bagi membantu mereka mengembangkan perniagaan masing-masing.

Hadir sama, Pengarah bahagian Perdagangan dalam Negeri, KPDNHEP, Jafri Embok Taha, wakil MDDA dan DSAM.

 

Oleh :  Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP