soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

LAKUKAN PEMANTAUAN UNTUK PASTIKAN BEKALAN MENCUKUPI

KOTA KINABALU, 6 SEPTEMBER 2019 – Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Muez Abd Aziz mengingatkan pegawai-pegawai penguatkuasa yang terlibat di kawasan-kawasan yang mempunyai point of sales (POS) agar sentiasa membuat pemantauan bagi memastikan bekalan sentiasa mencukupi untuk kegunaan masyarakat setempat.

Katanya, sikap alpa atau jarang turun padang boleh mengundang masalah-masalah seperti penghantaran barang-barang tidak mengikut masa, tidak mencukupi jumlahnya atau isu-isu lain yang memberi kesan kepada pengguna-pengguna setempat.

“Saya tidak mahu kekurangan bekalan yang dialami masyarakat Pulau Tuba di Langkawi berulang lagi di mana-mana pos yang ada kerana ia menggambarkan ketidakcekapan pegawai yang mengurus atau memantaunya.
Katanya, pos-pos ini hanya diwujudkan di beberapa lokasi sahaja iaitu di Sabah, Sarawak, di Pulau Tuba Langkawi dan di Dabong, Kelantan. Tidak ada sebab mengapa pemantauan kurang dilakukan bagi memastikan semua urus niaga berjalan dengan baik.

Datuk Muez berkata demikian ketika merasmikan penutup Bengkel Hala Tuju Program Penyeragaman Harga di Hotel Klagan di sini, hari ini. Ia dihadiri pegawai-pegawai penguatkuasa negeri, pegawai-pegawai pemantau harga dari ibupejabat dan negeri-negeri terlibat.

Hadir sama pada majlis ini, kedua-dua Timbalan Ketua Setiausaha, Pengarah-pengarah Negeri Sabah dan Sarawak serta Pengarah-pengarah Bahagian KPDNHEP.

Datuk Muez juga mahukan supaya semua bil tuntutan diproses segera bagi mengelakkan berlaku kelewatan atau gangguan semasa berurus niaga.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP