LANCAR PETROL RON 95 LEBIH KUASA

 

KUALA LUMPUR, 29 JANUARI 2019 –  Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail hari ini melancarklan minyak petrol RON 95 Petronas Primax 95 di ruang legar Menara Berkembar Petronas di ibu negara hari ini.

Minyak hasil rumusan bahan api baharu ini adalah hasil daripada fasiliti penyelidikan dan pembangunan Petronas bertaraf dunia di Eropah dan Amerika Syarikat yang telah menyokong Mercedes-AMG Petronas F! untuk mencatatkan rekod World Constructors Championship selama lima tahun berturut-turut pada tahun 2018.

Dalam ucapannya, Datuk Seri Saifuddin menghargai usaha Petronas Dagang Berhad (PDB) dalam melabur sumber mereka dan membangunkan penyelesaian baharu untuk memberikan yang terbaik dan memperkenalkan produk lebih baik di pasaran.

Persaingan sihat, antara pemain industri, ujarnya akan menguntungkan pelanggan hasil daripada penghasilan produk berkualiti yang dapat memenuhi keperluan mereka.

Primax 95 baharu dengan Pro-Drive ini adalah hasil maklum balas daripada siri tinjauan yang dijalankan. Ujian itu mendapati pelanggan mahukan pemanduan yang lebih lancar, prestasi enjin yang lebih responsif dan bersih dengan kecekapan bahan api yang lebih baik.

Produk baharu ini adalah salah satu komitmen syarikat untuk memberi pelanggan suatu pengalaman yang lebih mudah dan lancar bagi memacu perjalanan mereka. Dengan menonjolkan “Dual Friction Modifier” dan ciri membolehkan enjin kenderaan untuk bergerak dengan lebih lancar dan responsif.

Ia turut mengandungi “Double Detergent” untuk meningkatkan ejen pembersihan bahan api bagi menghapuskan sehingga 99 peratus deposit karbon untuk memastikan kebersihan enjin dan kecekapan bahan api yang lebih baik.

Hadir sama, Timbalan Menteri KPDNHEP, Tuan Chong Chien Jen, Ketua Pegawai Eksekutif dan juga Pengarah Urusan PDB, Dato’ Sri Syed Zainal Abidin dan Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Muez Abd Aziz .

Oleh : Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP