LEBIH 1000 JAYAKAN HARI KEPENGGUNAAN KPDNHEP

PUTRAJAYA, 5 JANUARI 2019 –  Lebih 1000 warga kerja serta keluarga Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menjayakan sambutan Hari Kepenggunaan KPDNHEP yang diadakan di perkarangan Kompleks Sukan Air, Presint 5 di sini.

Program bertemakan warna merah itu dirasmiakn Menterinya, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail. Hadir sama, Ketua Setiausaha, Datuk Seri Jamil Salleh serta kedua-dua Timbalannya.serta Pengarah-pengarah Bahagian dan Agensi.

Ketibaan tetamu khas dengan menaiki perahu Dondang Sayang dari jeti Marina hingga ke jeti Kompleks Sukan Air. Perjalanan kira-kira limit minit itu memberi pengalaman baharu kepada semua tetamu khas yang bukan sahaja dapat merasai keseronokan berperahu malah dapat melihat pemandangan sebahagian Putrajaya dari arah tasik buatan itu.

Majlis bermula dengan senamtari yang disertai kira-kira 400 peserta sebelum Datuk Seri Saifuddin melakukan upacara pelancaran Hari Kepenggunaan dengan melepaskan belon. Beliau dan isteri kemudiannya dengan disertai pengurusan tertinggi kementerian mengambil bahagian dalam acara sukaneka.

Pelbagai acara disediakan seperti sukaneka untuk keluarga dan dewa, sukaneka untuk kanak-kanak, cuba dan menang, pertunjukan badut, persembahan pentas oleh artis undangan serta persembahan dari kesemua 10 kumpulan yang mewakili bahagian-bahagian dan agensi.

Program yang bertemakan “Hargai Makanan, Jangan Membazir ”  bertepatan dengan usaha KPDNHEP memperluaskan program “ Food Bank” ke seluruh negara tahun ini.

Isteri Datuk Seri Saifuddin kemudiannya menyampaikan hadiah-hadiah kepada pemenang sukaneka bagi kategori kanak-kanak dan dewasa.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP