LEBIH 29,000 PASANG KASUT TIRUAN DIRAMPAS

 

NILAI, 1 MAC 2019 – Bahagian Penguatkuasa kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Negeri Sembilan berjaya merampas lebih 29,000 pasang kasut tiruan pelbagai jenama dalam satu operasi ke atas sebuah lot kedai yang dijadikan stor simpanan barang di Nilai.

Operasi yang disertai 12 pegawai ini dijalankan berdasarkan risikan dan maklumat orang ramai selama dua minggu. Operasi ini turut disertai tiga wakil pemilik cap dagang.

Barangan yang dirampas dianggarkan bernilai RM 1.1 juta berdasarkan harga jualan di antara RM 50 hingga RM 70 sepasang. Ini adalah rampasan terbesar ke atas barang tiruan setakat ini dan kes disiasat di bawah Akta Perihal dagangan (APD) 2011.

Premis yang diserbu dipercayai menyimpan kasut dan selipar berjenama triuan bagi tujuan jualan secara borong kepada peniaga-peniaga runcit di Negeri Sembilan dan kawasan-kawasan sekitar Lembah Klang.

Siasatan awal mendapati premis tersebut menjadi pembekal utama kasut tiruan di negeri ini dan dimiliki seorang warga tempatan.

Identiti pemilik telah dikenal pasti dan disiasat. Dalam siding medianya, Timbalan Pengarah (Operasi Khas) Penguatkuasa KPDNHEP, Haji Rosli Ahmad berkata, kementerian akan mengambil tindakan tegas bagi menghalang penjualan barang tiruan dan barangan cetak rompak melalui penguatkuasaan APD 2011 dan Akta Hakcipta 1987.

Hadir sama, Pengarah KPDNHEP Negeri Sembilan, Ain Arjuna dan Ketua Pegawai Penguatkuasa Negeri, Zubir Hamsa.

“Saya berharap agar orang ramai boleh membantu melaporkan aktiviti penjualan barangan tiruan di mana-mana premis yang disyaki dengan menyalurkan aduan melalui sembilan saluran aduan yang disediakan oleh kementerian. Semua maklumat akan dirahsiakan,” ujarnya.

 

Oleh : Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP