LUKISAN PERLU DIDAFTAR DENGAN MYIPO

 

SUBANG, 2 MAC 2019 – Semua ciptaan atau karya termasuk lukisan perlu didaftarkan dengan Perbadanan harta Intelek Malaysia (MyIPO) bagi melindungi hasil karya seseorang itu dari diulang cetak, diciplak mahupun ditiru pihak-pihak yang ingin mengaut keuntungan mudah.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, sejak tahun 2012 hingga 2018 sebanyak 24,000 pendaftaran harta intelek telah direkodkan oleh pihak MyIPO dan 3,700 atau 15 peratus daripadanya adalah berkaitan karya seni.

Katanya, sesuatu hasil kerya seperti lukisan tidak terkecuali untuk didaftarkan kerana ia merupakan hakcipta atau idea yang diilhamkan oleh seseorang individu itu.

Berucap melancarkan Pameran Sulung Lukisan Badariah Abdul Hamid sempena Bad’s Art Exhibition di Qasis Village, Damansara dekat sini hari ini, beliau berkata KPDNHEP akan megkaji bagaimana hasil seni dapat dibangunkan sebagai bahan perdagangan dalam negeri dan diedarkan di pasaran tempatan bagi menggalakkan para pelukis, pengukir dan penggiat senia lebih bersemangat untuk berkarya.

Bad’ S Art Exhibition dianjurkan oleh Strategy, Planning, Ethics, Leadership Lab (SPELL)  bagi memberi peluang kepada pelukis tanahair untuk mempamerkan hasil seni mereka di samping untuk menambah dana badan kebajikan bagi membantu anak-anak pelarian Rohingya di Malaysia.

Sebanyak 80 lukisan yang bertemakan lautan, bunga dan Potpouri dipamerkan bermula 1 hingga 5 Mac ini.

Pada majlis ini, Datuk Seri Saifuddin telah menolak cenderamata yang dihadiah penganjur kerana nilainya melebihi had yang dibenarkan. Sebaliknya beliau berjaya melelongnya  dengan nilai sebanyak RM4,888.00. Wang tersebut disalurkan ke tabung khas pelarian Rohingya di Malaysia. Lukisan bertajuk The Celestial Heaven dihasilkan Badariah dan diterjemahkan di atas kanvas berukuran 60 x 60 cm.

 

Oleh : Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP