MAJLIS PELANCARAN PROGRAM FOOD BANK MALAYSIA

 

PULAU PINANG, 22 DISEMBER 2018 – Isu lebihan makanan dan pembaziran merupakan isu global yang perlu ditangani oleh setiap negara di seluruh dunia ketika ini.

Mengikut data yang dikeluarkan oleh pihak Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO), setiap tahun satu pertiga daripada makanan yang telah dihasilkan sama ada hilang atau dibazirkan di peringkat global. Jumlah ini bersamaan 1.3 billion tan makanan yang dianggarkan bernilai RM 4.4 trillion. Rakyat Malaysia sahaja telah menghasilkan sebanyak 15,000 tan lebihan makanan setiap hari.

Daripada jumlah tersebut, sebanyak 3,000 tan daripada lebihan makanan tersebut masih elok dan selamat dimakan dan sekiranya 3,000 tan makanan tersebut dapat diagihkan dengan optimum maka kuantiti ini boleh digunakan untuk memberi manfaat kepada hampir 2 juta orang rakyat Malaysia.

Oleh itu usaha-usaha menangani isu pembaziran makanan ini perlu diberi perhatian bagi memastikan semua rakyat mempunyai akses kepada makanan bagi mengatasi isu kenaikan kos sara hidup yang dihadapi oleh rakyat pada masa ini.

Pelaksanaan Program Food Bank Malaysia yang akan diterajui Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal pengguna (KPDNHEP) ini adalah sangat tepat pada masanya kerana fokus kerajaan pada masa ini adalah untuk meringankan beban kos sara hidup rakyat terutama sekali golongan kurang berkemampuan atau kumpulan B40.

Melalui program ini juga, lebihan makanan yang diterima akan disalurkan kepada kumpulan-kumpulan sasar dan rumah kebajikan yang berdaftar. Program ini mensasarkan seramai 186,354 Ketua Isi Rumah yang berada di bawah Paras Garis Kemiskinan di seluruh negara untuk pengagihan lebihan makanan yang dikumpul.

Bagi memastikan pengurusan lebihan makanan dan pelaksanaan Program Food Bank Malaysia lebih sistematik dan teratur, kerajaan telah bersetuju untuk melancarkan yayasan yang akan dikenali sebagai Yayasan Food Bank Malaysia.

Menteri Kewangan Malaysia, Lim Guan Eng yang mewakili Perdana Menteri hari ini melancarkan Program Food Bank Malaysia Peringkat Kebangsaan bertempat di Kompleks Masyarakat Penyayang, Georgetown. Pelancaran ini dilihat sebagai satu titik permulaan kepada KPDNHEP untuk memperluaskan pelaksanaan Program Food Bank ke seluruh negara melalui Yayasan Food Bank Malaysia.

Yayasan ini akan menjadi pemangkin kepada usaha kerajaan untuk mengurangkan pembaziran makanan dan menyalurkan bantuan kepada golongan yang memerlukan di samping menangani isu peningkatan kos sara hidup rakyat.

Semasa majlis tersebut juga, Menteri Kewangan turut mempelawa semua pihak terutamanya badan-badan korporat, pertubuhan NGO, mahupun individu untuk bersama-sama kerajaan dalam menjayakan Program Food Bank Malaysia ini.

Hadir sama, Menteri KPDNHEP, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Timbalan Menteri KPDNHEP  dan  Ketua Setiausaha KPDNHEP.

 

Oleh: Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP.