MEDIA JADI PERANTARA YANG EFEKTIF

PUTRAJAYA, 4 DISEMBER 2018 – Media adalah sahabat strategik yang mampu bertindak sebagai perantara di antara kerajaan dan rakyat dengan  menyalurkan segala maklumat mengenai dasar -dasar dan aktiviti yang dilaksanakan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, peranan media amat penting dan begitu besar bagi pembangunan sesebuah negara dan masyarakat.

Selain itu, media juga perlu menjadi saluran untuk menyampaikan maklum balas rakyat kepada kerajaan agar tindakan pembetulan atau penambahbaikan dapat dilakukan dengan segera.

“Kementerian ingin menyampaikan penghargaan kepada semua wakil-wakil media yang saban ketika membuat liputan dan melaporkannya untuk pengetahun umum. Melalui cara ini, rakyat dapat tahu apakah perancangan dan tindakan kerajaan dalam mensejahterakan kehidupan rakyat,” ujarnya pada majlis Bicara Makan Tengah hari anjuran KPDNHEP dan Institut Akhbar Malaysia (MPI) di Dewan Serbaguna KPDNHEP di sini, hari ini.

Dalam ucapannya juga, Datuk Seri Saifuddin mahu menjadikan KPDNHEP sebagai sebuah kementerian yang dapat memberi manfaat kepada rakyat melalui dasar-dasar serta perancangannya.

Empat perkara yang diberi penekanan iaitu untuk melahirkan peniaga yang beretika, bekalan yang mencukupi, pengguna yang bijak menggunakan serta memahami hak-hak mereka  serta melaksanakan penguatkuasaan yang berterusan.

Hadir sama, Timbalan Menteri KPDNHEP, Tuan Chong Chieng Jen, Timbalan Ketua Setiausaha (Kepenggunaan dan Pengurusan), Datuk Muez Abd Aziz, Ketua Pegawai Eksekutif MPI, Datuk Dr. Chamil Wariya.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP.