SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2017 Kelantan Sedia Bantu Bangunkan Gerakan Koperasi

KOTA BAHRU, 26 OGOS 2017 – Kerajaan Negeri Kelantan sedia membantu membangunkan gerakan koperasi di negeri itu kerana ia dilihat sebagai platform yang baik bagi meningkatkan ekonomi rakyat dinegeri itu.

Sambil menyifatkan bahawa gerakan koperasi tidak “memilih bulu” di dalam pengurusan dan program–program yang diadakan untuk ahli-ahlinya, maka ia perlu dimanfaatkan bagi faedah semua ahlinya.

Menteri Besarnya, Ustaz Dato’ Ahmad Yaakob memuji langkah kerajaan pusat yang membantu membangunkan gerakan koperasi di negeri ini. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri , Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) serta Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) begitu komited untuk membangun dan meningkatkan pencapaian koperasi ke tahap yang lebih tinggi  dengan memperkenalkan pelbagai insentif bagi mendorong dan menggalakkan koperasi mengembangkan perniagaannya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Sambutan Hari Koperasi Negeri (HKN) Kelantan di perkarangan Stadium Sultan Muhammad Ke IV disini hari ini. Program ini berlangsung selama tiga hari dengan menyasarkan kehadiran 10,000 pengunjung untuk mengambil bahagian.

Sebanyak 70 booth kerajaan, 12 booth koperasi dan agensi, termasuk jabatan kerajaan disamping pengumuman anugerah koperasi dan operator cemerlang menjadi intipati kepada majlis sambutan ini.

Sehingga 31 Disember 2016, Kelantan berjaya mencatatkan pencapaian membanggakan iaitu sebanyak 818 koperasi, melibatkan seramai 350,050 ahli. Jumlah syer dan yuran adalah sebanyak RM 327,446,991 manakala aset adalah sebanyak RM 11,888,112,316 manakala nilai perolehan sebanyak RM 1,080,099, 882.

Hadir sama, Menteri KPDNKK, Dato’ Seri Hamzah Zainudin dan Menteri Perdagangan Antarabangsa Dan Industri, Dato’ Seri Mustafa Mohamad.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNKK

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X