SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2017 Pengguna Terdedah Kepada Bahaya Jika Cuai

LAWAS, 20 OGOS 2017 – Pengguna mahupun pengusaha stesen minyak sentiasa terdedah kepada bahaya kebakaran jika mengambil ringan langkah-langkah keselamatan ketika mengendalikan produk petroleum.

Selain itu, mereka khususnya suri rumah juga terdedah kepada bahaya gas petroleum cecair (LPG) ketika di rumah jika langkah-langah keselamatan ketika mengendalikan gas LPG ini turut dipandang remeh.

Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK), Dato’ Henry Sum Agong berkata, adalah menjadi tanggungjawab semua pengusaha dan pengguna untuk mematuhi tatacara keselamatan yang ditetapkan di semua stesen minyak kerana kecuaian kecil boleh mengakibatkan satu bencana yang besar.

Beliau mahukan agar larangan ini dipatuhi semua tanpa adanya kompromi yang boleh memberi kesan buruk kepada keselamatan umum dan harta benda.

Dato’ Henry berkata demikian ketika merasmikan Kempen Kesedaran Keselamatan Kebakaran Bersama Komuniti Lawas 2017 di perkarangan Stesen Petronas Jalan Gaya di sini, hari ini.

Majlis anjuran bersama KPDNKK dan Petronas Dagang Sdn. Bhd itu adalah yang kedua dilaksana tahun ini selepas Daerah Selama, Perak Mac lalu. Penjelajahan ketiga akan diadakan di Melaka sebelum akhir tahun ini.

Hadir sama, Pengarah Bahagian Perdagangan Dalam Negeri (PDN) KPDNKK, Dato’ Muez Abdul Aziz, Pengarah KPDNKK Sarawak, Dato’ Stanley Tan dan Pegawai Daerah Lawas. Kira-kira 3, 000 penduduk tempatan menghadiri majlis yang bermula sejak awal pagi dengan pelbagai aktiviti berbentuk interaktif dan taklimat keselamatan.

Di majlis yang sama, Dato’ Henry menyampaikan hadiah bagi pertandingan mewarna, penyampaian beg sekolah kepada 50 pelajar, minyak hitam motosikal dan mengisi minyak kepada sebahagian peserta konvoi bermotosikal yang menjayakan program ini.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNKK

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X