SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2018 Aeon Perkenal Transaksi Pembayaran Elektronik

Pelancaran Foodbank 750x430

SHAH ALAM, 8 NOVEMBER 2018 – Kumpulan AEON hari ini mengambil inisiatif menyokong matlamat mewujudkan masyarakat tanpa tunai dengan memperkenalkan kad AEON Member Plus Visa dan aplikasi mudah alih AEON Wallet dalam transaksi di semua pasaraya kumpulannya.

Kedua-dua produk tersebut yang dilancar secara rasminya Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail di pasaraya AEON Shah Alam ini menyatakan bahawa transaksi tanpa tunai semakin berkembang dan beliau mahukan agar lebih banyak rangkaian runcit akan menerima pakai polisi digital di samping membuka lebih ramai peniaga menyertai inisiatif yang berguna di masa depan.

Katanya, kerajaan dan Bank Negara kini berusaha memperkasakan rakyat Malaysia untuk menggunakan kaedah pembayaran tanpa tunai dengan melancarkan initiatif seperti Ranga Kerja Pemindahan Kredit Saling Operasi (ICTF) yang memudahkan pembayaran tanpa tunai.

Bank Negara Malaysia merancang untuk meningkatkan bilangan transaksi pembayaran elektornik (e- pembayaran) kepada 200 urusniaga per kapita dalam tempoh beberapa tahun akan datang dalam mengemudi Malaysia ke arah menjadi sebuah negara tanpa tunai.

Hadir sama, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Seri Jamil salleh, Pengarah Urusan AEON Asia Sdn.Bhd dan AEON Co.(M) Bhd, Kenji Pujita serta pegawai-pegawai kanan syarikat ini.

AEON turut berhasrat dalam menyokong usaha memperkenalkan kad AEON Member Plus Visa dan AEON Wallet bagi menangkis tanggapan umum bahawa pembayaran tanpa tunai adalah tidak selamat dan bukan mesra pengguna.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X