SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2018 Rm 100,000 Untuk Bantuan Kemanusiaan Sulawesi

Pelancaran Foodbank 750x430

KUALA LUMPUR, 16 OKTOBER 2018 – Suruhanjaya Syarikat Malayusia (SSM) hari ini mnyalurkan sebanyak RM 100,000 daripada zakat korporat untuk bantuan ke Tabung Bencana Sulawesi.

Selain itu, sebanyak RM 6,000 yang dikumpulkan melalui sumbangan warga kerjanya sebagai tambahan kepada sumbangan itu.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail telah menyampaikan sumbangan tersebut kepada Ketua Pegawai Eksekutif Global Peace Mission (GPM) dalam satu majlis yang diadakan di ruang legar, aras 10 Bangunan SSM hari ini.

GPM adalah antara badan bukan kerajaaan (NGO) yang mengambil inisiatif mengadakan misi bantuan kemanusiaan di bumi yang dilanda gempa bumi berukuran 7.5 skala richter baru-baru ini mengorbankan lebih 2,000 mangsa serta memusnahkan harta benda.

Dalam ucapannya, Datuk Seri Saifuddin memuji inisiaif yang diambil SSM dengan menghulurkan sumbangan kepada tabung bencana ini. Katanya, sehingga Oktober tahun ini, SSM telah memperuntukkan sebanyak RM 2.6 juta zakat korporat dan RM 1.6 juta bagi Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) mereka untuk meringankan beban yang ditanggung mereka yang memerlukan.

Hadir sama, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Dato’ Sri Jamil salleh, Ketua Pegawai Eksekutif SSM dan Dato’ Zahrah Abd Wahab Fenner.

Datuk Seri Saifuddin menyarankan supaya banyak lagi pihak menghulurkan bantuan bagi menampung keperluan sekurang-kurangnya RM 500,000 bagi membolehkan GPM membantu untuk makanan dan pakaian mangsa –mangsa lain yang terselamat dalam gempa bumi itu.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X