SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2018 Ahli Exco Negeri Bantu Mainkan Peranan Dalam Pembangunan Dan Kemajuan Penjaja Dan Peniaga Kecil

Pelancaran Foodbank 750x430

KUALA LUMPUR, 15 OKTOBER 2018 – Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail hari ini berharap agar Exco-exco Kerajaan Negeri yang dilantik dapat memainkan peranan dalam pembangunan dan kemajuan penjaja dan peniaga kecil di negara kita.

“Melalui komitmen semua pihak, hasrat kementerian untuk melihat sektor penjaja dan peniaga kecil di Malaysia berkembang ke peringkat yang lebih tinggi dapat direalisasikan”, katanya ketika berucap di majlis Penyampaian watikah pelantikan kepada 13 Exco Kerajaan Negeri sebagai Ahli Majlis Penjaja dan Peniaga Kecil Kebangsaan (M3PK) di peringkat kebangsaan merangkap Pengerusi Majlis Perunding Penjaja dan Peniaga Kecil Negeri (M3PN) di peringkat negeri di Bilik Taklimat, Bangunan Parlimen    di sini, hari ini.

Menurutnya, pelantikan Ahli Majlis ini adalah berdasarkan Exco-exco Kerajaan Negeri yang memegang portfolio penjaja dan peniaga kecil dan dilantik oleh Menteri Besar  di negeri masing-masing.

Datuk Seri Saifuddin juga menyampaikan amanat dan hasrat beliau dalam usaha meningkatkan dan mengembangkan perniagaan penjaja dan peniaga kecil di negara ini.

Antara aspek yang diberi penekanan ialah peranan M3PK dan M3PN sebagai forum rasmi untuk menyalurkan input dalam merancang dasar kementerian, strategi dan program yang akan memanfaatkan golongan penjaja dan peniaga kecil.

“Peningkatan produktiviti dan kualiti dalam produk PKS, masyarakat tanpa tunai (cashless society) dalam transaksi jualan barangan dan perkhidmatan, persediaan menghadapi Revolusi Perindustrian Keempat (Industri 4.0) dan keprihatinan kerajaan untuk menangani beban kos sara hidup,” ujarnya.

Hadir sama, Timbalan Menteri KPDNHEP, Chong Chieng Jen dan Ketua Setiauaha, Dato’ Sri Jamil Salleh.

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X