SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2018 Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Jempol Juara Cip- Kps Peringkat Kebangsaan 2018

Pelancaran Foodbank 750x430

MELAKA, 28 SEPTEMBER 2018 – Cabaran Interakstif Pengguna Kelab Pengguna Sekolah (CIP-KPS) Peringkat Kebangsaan 2018 melabuhkan tirainya dengan menyaksikan Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Jempol, Negeri Sembilan muncul juara bagi edisi kali kelapan ini dengan membawa pulang RM 5,000, piala pusingan, sijil serta hadiah iringan .

Penyertaan kali kedua di peringkat akhir peringkat kebangsaan ini ternyata membawa tuah apabila strategi berdasarkan pengalaman tahun lalu dijadikan panduan untuk meraih kejayaan. Selain itu, sekolah ini turut dinobat pemenang Anugerah Khas “Suara Pengguna”.

Pertandingan kali ini disertai seramai 64 peserta dari 16 buah sekolah yang menjadi johan di peringkat negeri masing-masing. Mereka terpilih melalui pertandingan yang bermula dari peringkat daerah, negeri sebelum ditemukan di peringkat Kebangsaan. Untuk rekod, terdapat 2071 buah Kelab Pengguna Sekolah (KPS) di seluruh Malaysia dengan keahlian seramai 63, 477 orang.

Pertandingan yang bermula dari 26 hingga 28 September itu diadakan di Melaka Fruit Farm Sungai Udang sebelum majlis penutup diadakan di Pantai Puteri, Melaka. Peserta diuji melalui 10 halangan yang menguji semangat kerja berpasukan, kepimpinan, ketenangan dan bijak membuat keputusan. Mereka turut menimba pengalaman dengan memberi makan burung kasawari setelah berjaya menjawab soalan yang disediakan.

Dalam ucapan penutupnya, Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna, Dato’ Saifuddin Nasution Ismail berkata, objektif pertandingan ini perlu dilihat secara keseluruhan kerana ia juga memberi peluang untuk mendidik
pengguna-pengguna muda menjadi pengguna bijak serta menggunakan hak mereka sebagai pengguna.

Beliau mahukan agar pengetahuan mengenai kepenggunaan ini dikongsi dengan rakan-rakan yang tidak menjadi ahli Kelab Pengguna Sekolah kerana ia membantu mereka dalam urusan seharian.

Hadir di majlis penutup ini, Ahli EXCO Kerajaan Negeri Melaka, Tuan G. Saminathan, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Dato’ Sri Jamil Salleh dan pegawai-pegawai kanan kementerian.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X